Az üzemanyag vitte le az inflációt

A fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest.

BLM
2015. 02. 11. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt, januárban egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal csökkentette a fogyasztóiár-színvonalat.

A KSH adatai szerint a maginfláció decemberhez képest változatlan maradt, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 0,7 százalékos volt a decemberi 0,9 százalék után, amit a korábban közölt 0,8 százalékról módosított a KSH.

Mináry Borbála elmondta, hogy az élelmiszerek ára decemberhez képest nőtt ugyan, de tavaly ugyanígy volt az év első hónapjában, ahogyan kifutottak a decemberi akciók. Hozzáfűzte: a szeszes italok is drágultak az adóemelés hatására.

Az év első hónapjára tovább gyorsult a fogyasztó árak csökkenése: tavaly októberben 0,4, novemberben 0,7, decemberben pedig 0,9 százalékkal csökkentek az árak, Mináry Borbála szerint ugyanakkor nem lehet deflációról beszélni. Januárban a nyugdíjas fogyasztói árindex decemberhez képest 0,1 százalékos árnövekedést,  míg tavaly  január óta 1 százalékos csökkenést jelzett.

Mináry Borbála elmondta, hogy a meglévő decemberi adatok alapján az Európai Unió tagállamainak több mint felében csökkentek a fogyasztó árak, a kőolajár világpiaci árának csökkenése miatt. Az EU 28 tagállamában a fogyasztói árak 2014 decemberében átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben a harmonizált előzetes adatok szerint. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (2,5, valamint 2 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Romániában, valamint Ausztriában (1 és 0,8 százalék) volt decemberben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva közölte: a nemzetközi dezinflációs környezetnek köszönhetően 2015 egészében alacsony árdinamikára számítunk, ezért inkább a külső hatások által kevésbé érintett termékkörök (alkohol- és dohánytermékek, piaci szolgáltatások) esetében van esély drágulásra.

Hangsúlyozzák: a legfrissebb adat sorozatban ötödik alkalommal mutat negatív értéket. Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő. Az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és a nyugdíjak értékállóságához, a növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztás és a megtakarítások bővülését segítik elő. A fogyasztás erősödése a gazdasági növekedést támogatja – teszik hozzá.

Az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak, a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek éves inflációja a múlt hónapban csökkent, de továbbra is a már két éve jellemző 1,5-2 százalékos sávban maradt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jelentés után.

Az MNB elemzése szerint az infláció alakulását középtávon meghatározó tételek között az iparcikkek árai egy év alatt lényegében nem változtak, ezen belül a tartós iparcikkek ára általában csökkent, a nem tartósaké nőtt. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje januárban változatlan maradt az előző hónaphoz viszonyítva.

A piaci szolgáltatások árának alakulása szempontjából az év eleji átárazások meghatározóak, emlékeztet az MNB és megállapítja, hogy a 0,3 százalékpontos emelkedés decemberről januárra alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt. A mérsékeltebb szolgáltatási díjemelkedés elsősorban mobiltelefon- és internettarifáknak a korábbi éveknél visszafogottabb növekedésének köszönhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.