Beszállhat a magyar Erstébe az állam, de kér valamit cserébe

A tőkeemelésért cserébe aktívabb hitelezést vállalhat a bank.

MNO
2015. 02. 09. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda hétvégi meghívója szerint Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója hétfőn 16.00 órakor dokumentumot írnak alá és sajtótájékoztatót tartanak a Miniszterelnökségen. A Portfolio.hu értesülései szerint az állam és az EBRD 15-15 százalékos tőkeemeléssel beszáll a magyar Erstébe. A lapnál azt is tudni vélik, hogy a kezdeményező fél az Erste Bank Hungary volt, aki a feszült viszony miatt fordult a kormányhoz, többek között a bankadó csökkentését is szerették volna elérni.

Az állam részéről tehát adott a kezdő lépés, a tőkeemelésért cserébe sajtóinformációk szerint az Erste Bank Hungary hitelezési aktivitásának megnövelését ígérte, méghozzá az őstermelői, az energiahatékonysági és a köztisztviselői és közalkalmazotti hitelezésben.

A Portfólió tőkeemelésről szóló információit a 444.hu-nek is megerősítették, szerintük ez a lépés jól illeszkedik a kormány magyar tulajdonú bankrendszerrel kapcsolatos terveibe, ám ezzel az üzlettel nem vennék át az Erste irányítását, azonban sokkal jobb rálátásuk lenne a bank belső működésére. A lap azt írja, az Erste feltétele az volt az állami beruházás kapcsán, hogy egy nemzetközi intézmény is kapjon szerepet az üzletben, ez az EBRD, vagyis az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.

Közben a szintén osztrák tulajdonú Raiffeisen is bejelentésre készül a nap folyamán, amely során egyrészt közzéteszik a tavalyi év számait, és elképzelhető, hogy eszközeladást is bejelentenek. Itt a magyar leánybank eladásáról, illetve bizonyos országokból való kivonulásról is szó eshet – írja Portfólió. A 444.hu azt is pedzegeti, hogy akár az Erstéhez is kerülhetnek majd a Raiffeisen magyarországi eszközeiből.

Ismert, a magyar állam korábban megvásárolta az MKB Bankot és a Budapest Bank adásvétele is folyamatban van. A két bank esetleges összevonásával a magyar banki piac második legnagyobb szereplője jöhetne létre, mégpedig állami irányítással. E bankok felvásárlásával emelkedett ötven százalék fölé a hazai kézben lévő pénzintézetek aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.