Napokon belül aláírják a Budapest Bank adásvételi szerződését

A vételáron vitázhat a kormány és a Budapest Bank tulajdonosa, ezért késik a január 16-ra tervezett szerződéskötés.

Hajdú Péter
2015. 01. 23. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten aláírhatják a Budapest Bank megvásárlásáról szóló szerződést a magyar kormány és a jelenlegi tulajdonos GE Capital képviselői. Legalábbis információink szerint ezt a célt tűzték ki maguk elé a tárgyaló felek. Eredetileg január 16-ig kellett volna szignálni a megegyezést. Úgy tudjuk, azért húzódik a megállapodás véglegesítése, mert ugyan a vitás pontok nagy részében sikerült már egyezségre jutni, a legproblémásabb kérdésben, a vételárban azonban keddig biztosan nem jutottak nyugvópontra a tárgyalások. Az összegről már korábban is megjelentek találgatások. A Figyelő például arról írt, hogy a piaci árnál többet, akár 700 millió dollárt (190 milliárd forint) is fizethet a pénzintézetért az állam.

További érdekesség a felvásárlással kapcsolatban, hogy a HVG arról értesült: a Budapest Bank úgynevezett tükörbankot hozott létre. A Portfólió.hu megkeresésére a pénzintézet megerősítette a hírt: „A cégbíróság a napokban bejegyezte a Budapest Bank 100 százalékos tulajdonában álló CDM Bankot.” A magyarázat szerint a bankalapításra a pénzintézet tervezett eladása miatt volt szükség, az része egy csoportszintű átszervezésnek. A GE Capital azt tervezi, hogy a Budapest Bank összes eszközét és kötelezettségvállalását áthelyezi a frissen alapított, százszázalékos tulajdonában lévő bankba. Az átalakítás azonban nem érinti a számlatulajdonosokat, akik semmit nem vesznek majd észre a tulajdonosváltásból. A Portfólió.hu elemzése szerint az új leánybank bejegyzésére minden bizonnyal adózási szempontok miatt van szükség.

Többek között azért került az érdeklődés középpontjába a Budapest Bank megvásárlása, mert a korábban az állam által már megszerzett MKB Bankkal összevonva a hazai bankrendszer második legnagyobb pénzintézete jöhetne létre. A két pénzintézet portfóliójának rendezését és esetleges összevonását követően a kormány értékesíteni szeretné őket. E bankok felvásárlásával emelkedett ötven százalék fölé a hazai kézben lévő pénzintézetek aránya.

Nyereségesek lesznek a hazai bankok?

A magyarországi pénzintézetek nyereségessége a nyugat-európai bankok szintjére emelkedik az idei évben. Az UniCredit Bank kutatása azt mutatja, 0,4 százalékra növekszik a hazai bankok eszközarányos megtérülését mutató érték (ROA). Ez komoly javulást jelent a tavalyi szinthez képest, amikor a mutató –1,8 százalékon állt, azaz komoly veszteséget jelzett. A bank elemzői szerint a mutató tavalyi alacsony értéke jól jelzi a magyarországi bankokra nehezedő terheket: a devizahiteles-elszámolás, a forintosítás és a magas bankadó hatalmas összeggel rontotta a hitelintézetek nyereségességét. Az elemzők ezzel párhuzamosan arra is felhívják a figyelmet, hogy a ROA mutató ugyan a pozitív tartományba került, de a magyarországi pénzintézetek eredménye még mindig jócskán elmarad a kelet-közép-európai régióban tapasztalt átlagtól. A listavezető Törökországban a mutató 1,8 százalékos értéke várható, de Cseh- és Lengyelországban, valamint Szlovákiában is egy százalék fölé emelkedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.