Ez lesz a román Kásler-per?

A közép- és kelet-európai devizakölcsönügyek legtöbbet tapasztalt szakértőivé válhatnak az Európai Bíróság bírái.

Jakubász Tamás
2015. 02. 26. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset kiindulópontja a magyar hitelfelvevőknek is ismerős lehet. Két magánszemély a Volksbankkal kötött megállapodást: elsőként 8000 euró kölcsönről volt szó, amelyhez 103 ezer frankos hitel társult. A szerződések – egyebek mellett – lehetővé tették, hogy a pénzügyi intézmény bizonyos esetekben egyoldalúan módosíthassa a kamatlábat, emellett a bank úgynevezett kockázati jutalékot is felszámíthatott.

Az uniós eljárás lényegét Lehóczki Balázs, a luxemburgi fórum sajtóosztályának munkatársa foglalta össze kérdésünkre. Először is felidézte, hogy az uniós előírások szerint a fogyasztókat semmilyen kötelezettség teljesítésére sem szoríthatják rá a tisztességtelen szerződési feltételek. Az EU normái ugyanakkor lehetővé teszik, hogy jogszabályaikban a tagállamok kimondják: a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás kapcsán a bíróság nem vizsgálhatja a kikötések tisztességtelenségét. A fogyasztó tehát aláírhat olyan szerződést is, amellyel saját helyzetét nehezíti meg, de csak egy esetben: ha az adott szerződéses feltételek világosak és megérthetők. Ezek alapján a mostani per legfontosabb kérdése lényegében úgy foglalható össze: vizsgálhatják-e Romániában, hogy a Volksbank egyoldalú kamatemelésről és a kockázati járulék kikötéséről szóló szerződési feltételei tisztességesek-e.

A romániai eset egyes részletei miatt némelyeknek a Kásler-ügy juthat az eszébe. Mint emlékezetes, a devizaügyek hazai rendezésében mérföldkőnek számított a Kásler házaspár OTP ellen indított és az európai fórumot is megjárt pere. Tavaly tavasszal az Európai Bíróság a hazai hitelvita kapcsán rámutatott: az uniós irányelv abból indul ki, hogy az ügyfél hátrányos helyzetben van az eladóhoz, a szolgáltatóhoz képest, ugyanis kevesebb az információja, és esetleg tárgyalni sem tud úgy, mint üzletfele. Mindebből az következik, hogy a hitelfelvevő nem tudja megfelelően befolyásolni a megállapodás tartalmát, csupán elfogadhatja az előzetesen megfogalmazott feltételeket. Mindezek miatt Luxemburg úgy látta, a legfőbb hazai ítélkező fórum megkeresheti a magyar jogban azokat a paragrafusokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a bírák orvosolják a hibát: kiiktassák a tisztességtelen feltételt, és helyreállítsák az egyensúlyt a szerződő felek között.

Az Európai Bíróság határozata rögzítette azt is, hogy az ügyfél számára alapvető jelentőségű, hogy a szerződéskötés előtt megismerje, megértse a feltételeket. Így döntheti csak el, elfogadja-e az előzetesen megfogalmazott pontokat, és aláírja-e az eladóval, a szolgáltatóval a megállapodást. Az uniós irányelv megköveteli, hogy az ügyfél számára a kikötések összefüggéseikben is megismerhetők, átláthatók és követhetők legyenek. A Kásler-perben meghozott luxemburgi döntés utóbb kiindulópontként szolgálhatott a tavaly nyáron és ősszel elfogadott adósmentő törvények kidolgozásánál.

Hogy a romániai ügyben milyen állásfoglalás születik, arról csütörtökön értesülhet az érdeklődő közvélemény, az Európai Bíróság ugyanis a tervek szerint akkor hirdeti ki ítéletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.