Rogán: A nemmel szavazó ellenzéki képviselők majdnem tönkretették a családokat

A frakcióvezető szerint a forintosítás és a bankok elszámoltatása együtt tekintélyes, körülbelül havi 16 ezer forintos megtakarítást jelent a devizahitelt törlesztő családoknak.

MNO
2015. 02. 01. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankok elszámoltatásáról szóló törvényt szándékosan úgy hozta meg az Országgyűlés, hogy a bankoknak mindenféle jogorvoslati lehetőséget biztosított. Az azonban, hogy a bankok a bíróságokon elvesztett perek után az Alkotmánybírósághoz fordultak, az időhúzó taktika része volt, jelentette ki Rogán Antal. Hozzátette: az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy minden banknak el kell számolnia a magyar családokkal – nem csak a deviza-, hanem a forinthitelekkel is.

Február elseje fordulónap, ettől kezdve Magyarországon megszűnnek a devizaalapú jelzáloghitelek, ez a forintosítás első időpontja. Az elszámoltatás csak májusban következik, de ha a kormány nem lépte volna meg a forintosítást, és mostantól kezdve az euró- és svájcifrank-hitelek nem rögzített árfolyamon kerülnének törlesztése, akkor a svájci frank januárban kirobbant hirtelen válsága miatt a magyar családok túlnyomó többségének körülbelül havi 16 ezer forinttal többet kellene fordítaniuk a törlesztőrészletekre – magyarázta a fideszes politikus. Rogán Antal kiemelte: a forintosítás most megvédte az embereket az újabb frankválságtól, az igazi csökkentést a bankok elszámoltatása hozza. Február elsejétől májusig gyakorlatilag egy árfolyamrögzítés történik, májusban pedig bekövetkezik az elszámoltatás, s az csökkenti igazán a terheket.

A politikus a Kossuth Rádióban azt is elmondta, hogy a bankokat arra kötelezték, ők jelentkezzenek az ügyfeleiknél. Egyedül a 2011–2012 fordulóján kedvezményes végtörlesztéssel élő hiteleseknek kell külön jelentkezniük márciusban, ha elszámolást kérnek.

A svájcifrank-hitelek törlesztőrészleteinek emelkedésében körülbelül 50 százalékot tett ki az árfolyam és 50 százalékot a kamat változása. Ezt a kamatváltozást fogják visszakapni az emberek. Akinek már nincsen hitele, az májusban pénzt fog visszakapni, akinek pedig még nem járt le a hitele, a tőkét csökkentik le, és visszatérnek az eredeti kamatszintre, s egy olyan forinthitelt kapnak a devizahitel helyett, amelynek a kamatlába kedvezőbb még az eredeti svájcifrank-hitel kamatlábánál is. Így májustól 25-30 százalékkal csökkenni fognak a törlesztőrészletek – magyarázta Rogán Antal.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette: annak érdekében, hogy a bankok ne tudjanak trükközni, öt évre rögzítették a hitelek kamatszintjét. A fair bankokról szóló törvény azt is biztosítja, hogy öt év után is csak úgy lehet kamatot változtatni, hogy a bankoknak azt előre be kell jelenteniük, s a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi, hogy indokolt-e a kamatváltozás. Ezt az ügyfelek részére is fél évvel előre jelezniük kell a pénzintézeteknek. Így a hitelesnek elegendő ideje lesz arra, hogy költség nélkül átmenjen egy másik, kedvezőbb kamatot kínáló bankba.

Az autóvásárlásra felvett hitelekkel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: rájuk is vonatkozik a banki elszámoltatás. Ez azt jelenti, hogy májusban ők is kapnak vissza pénzt, és a törlesztőrészleteik csökkenni fognak. Jelenleg az ő törlesztőrészleteik megugrottak, hiszen rájuk nem vonatkozott február elsejétől a kedvezményes forintosítás, de ezt májusban az elszámoltatás kompenzálni fogja. Hozzátette: a kormány szorgalmazza, hogy legyen tárgyalás az adós-érdekképviseletek és a bankok között.

Rogán Antal hangsúlyozta, azok az ellenzéki képviselők, akik nemmel szavaztak a devizahitelek forintosítására, kis híján tönkretették a magyar családokat. A fideszes politikus ezt rendkívüli felelőtlenségnek nevezte.

 

 

Február elsejétől nem lesz devizaalapú lakáshitel, az ebből eredő gondok eltűnnek a hazai pénzügyi rendszerből – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. A forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: megelégedéssel nyugtázta a kormány az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett döntését, miszerint a bankok elszámoltatásáról szóló törvény összhangban van az alaptörvénnyel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig pereskedő bankoknak is meg kell kezdeniük az elszámolást az ügyfeleikkel.

Kiemelte: a devizahitelek kivezetéséhez kellettek a kormány 2010 óta megvalósított következetes lépései, amelyekkel az előző szocialista kormányok hibás döntéseit próbálta korrigálni, jóvátenni azt, hogy például az előző kormányok nem szabályozták megfelelően a bankok hitelezési gyakorlatát.








Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.