Megvan a kapocs a brókerbotrányban?

Egy könyvvizsgáló lehet a közös pont a Buda-Casht, a Hungáriát és a DRB-t érintő botrányban.

MD
2015. 03. 13. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alelnök kijelentette, hogy egyértelműen vizsgálni kell a könyvvizsgáló felelősségét, ami számos esetben fontos, de különösen az a kötvényprogramok esetében. Itt ugyanis az MNB felügyeleti jogköre kizárólag a kibocsátási tájékoztatókra és a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségek betartására korlátozódik, ezért a könyvvizsgálókra fokozott felelősség hárul.

Jelezte, hogy a készülő törvénymódosítási javaslatban ezért szerepel a könyvvizsgálók felügyeletének szigorítása is.

Windisch László elmondta, a vizsgált esetekben – Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., DRB-bankcsoport – sokszor felbukkant ugyanaz a könyvvizsgáló. Hangsúlyozta, nem a pénzügyi rendszer működésének a zavaráról van szó, hanem néhány, egymástól elszigetelt cégnél elkövetett súlyos visszaélésről, ami nem valamilyen rendszerszintű kockázatból fakad. A tőkepiaci szektorban több mint 125 felügyelt cég van, ebből van dolgunk hárommal – jelezte.

Windisch László szerint a brókerpiaci problémák méretét jól mutatja, hogy a hazai befektetési szolgáltató piac 26 ezer milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezel, a három problémás brókercégnél a volumen alig egy százaléka van. Természetesen ez nem vigasztalja a pénzükre váró, aggódó embereket, de a kollégáival együtt a megoldáson dolgoznak – mondta.

A Quaestor esetében ugyanakkor fontos tisztán látni azt, hogy működik egy – a felügyelet által évről évre engedélyezett kibocsátási tájékoztatón alapuló és a könyvvizsgáló által auditált mérleg szerint – stabilan működő kötvényprogram, körülbelül 60 milliárd forintnyi állománnyal. Ettől elkülönítve vontak be, a gyanú szerint visszaélést elkövetve, mintegy 150 milliárd forintnyi további forrást. Utóbbit kell áttekinteni, hogy ez jogilag kötvényprogramnak minősül-e – jelezte.

Ha egy kötvénykibocsátó cég nem tudja visszafizetni a kötvények ellenértékét, ez esetben a felszámolás alá kerülő, kötvényprogramból finanszírozott gazdasági társaságok vagyona nyújthat részben fedezetet a kötvények értékére – jegyezte meg.

Az MNB alelnöke kitért arra is, hogy most nem az elmúlt 15 év felügyeletének minősítését végzik, hanem a befektetői bizalom megerősítésén dolgoznak. Az eseteket a jegybank eljárása során tárták fel, és továbbra is elszántsággal végzik a munkájukat. Hozzátette: ennek érdekében olyan jogszabály-módosításokra tesznek javaslatokat, amelyek segítségével hatékonyabban, hamarabb fel lehet tárni az esetleges visszaéléseket.

Szerinte változtatni kell az ellenőrzések gyakoriságán is, hogy évente sor kerüljön egy olyan vizsgálatra, ami a legfontosabb kérdést meg tudja válaszolni: megvan-e az emberek pénze, vagy nincs. Szigorítani kell a vezető tisztségviselők felelősségén is, a jelenlegi 20 millió forintos büntetési limitet meg kell emelni.

Hangsúlyozta: a jegybank nemcsak a kormánytól független, hanem az ellenzéki pártoktól is, mint ahogy minden pénzügyi vagy más lobbicsoporttól. Eltökélten, kompromisszumok nélkül haladnak előre, minden visszaélést fel fognak tárni, a jegybank képes erre – mondta.

Fejlesztésekre szánt több mint egymilliárdos megtakarítását veszítheti el a Pest megyei Alsónémedi, miután a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt.-nél diszkont kincstárjegyben fekvő pénz visszafizetése a cég tevékenységének felfüggesztése miatt bizonytalan – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Fejlesztésekre szánt több mint egymilliárdos megtakarítását veszítheti el a Pest megyei Alsónémedi, miután a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt.-nél diszkont kincstárjegyben fekvő pénz visszafizetése a cég tevékenységének felfüggesztése miatt bizonytalan – tájékoztatott a település polgármestere.

Vincze József (független) elmondta: március 6-án a sajtóból értesültek arról, hogy az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Zrt. tevékenységét. Mivel Alsónémedi önkormányzata csaknem egymilliárd 18 millió forintot tartott állampapír formájában a cégnél, még aznap írásban kértek tájékoztatást az MNB által kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-től, de sem tőlük, sem mástól nem kaptak eddig választ. Március 9-én rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak össze a helyzet megtárgyalására, illetve az esetleges intézkedések meghozatalára, de érdemi döntést információhiány miatt nem hozhattak, csupán egy határozatot fogadtak el, melyet a község honlapjára is feltettek.

A határozatban egyebek mellett az olvasható, hogy (...) a polgármester személyes megkeresésére sem a Hungária Zrt., sem a Keller Zrt. értéktár, sem a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft., sem a Magyar Nemzeti Bank érdemi információt – a folyamatban lévő eljárásra való tekintettel – nem adott. Csupán annyit tudni, hogy a kirendelt felügyeleti biztos vizsgálatának lezárta után várható tájékoztatás – közölte a polgármester.

Az MNO utánanézett az Igazságügyi Minisztérium nyilvános, mindenki számára elérhető, ingyenes céginformációkat szolgáltató adatbázisában, és kiderült, hogy a Buda-Cash és a BRD-bankcsoport cégkivonataiban valóban van átfedés a könyvvizsgáló cég kilétében, a bejegyzések azonban elég frissek, a bűncselekmények elkövetése viszont hosszabb időszakra nyúlik vissza. Így nehéz megfejteni, hogy az MNB melyik időszakban milyen átfedést talált közös kapocsnak és vizsgálatra érdemesnek.

A könyvvizsgálók feladatáról és annak elvégzéséről Agócs Gábort, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara pénz- és tőkepiaci tagozatának elnökét kérdezte az MNO:

 

– A könyvvizsgáló egy széleskörűen szabályozott szakma, Magyarországon az Európai Unióban is érvényes törvények szabályozzák, amelyek várhatóan 2016-tól tovább szigorodnak. A munka lényege a cégek éves beszámolójának hitelesítése, amire az üzleti év lezárása, azaz december 31. után kerül sor. Az éves beszámoló a mérlegből, a kimutatott eredményből és egy szöveges beszámolóból áll. A könyvvizsgáló a vizsgálatról jelentést ad, de azt tudni kell, hogy ez csupán véleményezés, a cég üzletmenetébe a könyvvizsgálónak nincs beleszólása. A magyar könyvvizsgálók a nemzetközileg elfogadott standardok alapján dolgoznak.

 

– A könyvvizsgáló munkája során fény derülhet csalásokra?

– A manipulatív működés feltárása nem a könyvvizsgáló feladata, eszközei nem is alkalmasak erre, az egy külön szakma. Csak bizonyos mértékig, igen felületesen lehet felfedezni, ha valami nem a szabályoknak megfelelően történt. A könyvvizsgálónak ezt bele kell foglalnia jelentésébe.

 

– A pénz- és tőkepiacon dolgozó könyvvizsgálók munkája mennyiben tér el a többi kollégáétól?

– Az ezen a területen dolgozó szakembereknek speciális feltételeknek kell megfelelniük, ez a munka szerteágazóbb, hiszen egy értékpapírokkal dolgozó, nagy ügyfélállománnyal dolgozó befektetési cég bonyolultabb, mint mondjuk egy termelő cég. Speciális törvényismeretre is szükség van, a befektetési szolgáltatásokról szóló törvényről van szó. És természetesen mindennek megfelelő minősítéssel is rendelkezni kell. Esetükben az esetleges manipulációkra utaló jelekről a megfelelő felügyelet, az MNB felé kell jelentést tenniük – mondta Agócs Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.