Magyarországi palagáz: kincs, ami nincs?

Jelenleg olyan alacsonyak a földgázárak, hogy nem tekinthető jó üzletnek a palagázbányászat sehol a világon.

Illés József
2015. 04. 07. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója ezt annak kapcsán mondta el, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a napokban törvénytervezetet készített, amely szerint a jövőben a nem hagyományos és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogének után fizetendő bányajáradék 12 százalékról 2 százalékra csökken. A tárca pedig azzal indokolta a javaslatát, hogy az ilyen energiahordozó megjelenése a hazai piacon jelentősen enyhítené az ország importenergia-függőségét.

Ezért – az NFM szerint – indokolt olyan bányajáradék-mértéket alkalmazni, amely tekintetbe veszi a kitermelés magas beruházás- és költségigényét. Barta Judit úgy látja: az úgynevezett palagáz felszínre hozatalának költsége általában valóban sokkal magasabb, mint a hagyományos gázkitermelés költsége. A bányajáradék lefaragása azonban nem hat majd ösztönzőleg a befektetőkre, így nem csökken az energiaimport-függőségünk sem, mivel az új módszerrel történő gázfelhozatal nyereségességét elsősorban nem a közterhek mértéke, hanem a világpiaci árak alakulása határozza meg. Jelenleg pedig – az elmúlt hónapokban tapasztalt 30–50 százalékos áresést követően – olyan alacsonyak a földgázárak a nemzetközi piacokon, hogy nem tekinthető jó üzletnek a palagázbányászat sehol a világon. Így Magyarországon sem. Emiatt még a nem hagyományos kitermelésben úttörőnek számító Amerikai Egyesült Államokban is több cég a termelés leállítását fontolgatja – mondta az ügyvezető.

Egyes szakmai becslések szerint a palagáz kitermelése addig kifizetődő, amíg az olajárak hordónkénti 80 dollár felett mozognak. A gázárak ugyanis erősen kötődnek az olajjegyzésárakhoz a nemzetközi piacokon. Így ha esik a nyersolaj ára, akkor vele együtt zuhan a gázár is az árutőzsdéken. Mostanában pedig hordónként 55 dollár közelében mozog az Európában mértékadónak tekintett Brent olaj jegyzése, ennek megfelelően a gázárak is alacsonyak, ezer köbméterenként 200-250 dollár körüliek. Így a drágán felszínre hozható palagáz manapság nem versenyképes árú energiahordozó.

A szakértő hozzátette: a közép-európai térségben a palagázkutatásban éllovas Lengyelországban is lassulnak a feltárási munkák, csakúgy, mint Magyarországon. Az új technológia óriási hátránya ugyanis az, hogy mélyebbre kell fúrni a kutakat, mint a hagyományos földgázkitermelés esetén. Ez pedig jelentős költségnövelő tényező. (A palagáz a föld alatt 3500–6000 méteres mélységben helyezkedik el, míg a hagyományos gázmezők jobbára csupán 2000–3000 méterrel a földfelszín alatt találhatók.) Ugyanakkor a mélységi kutakból sokkal több is kell egy-egy mező kiaknázásához, mint amennyi a hagyományos lelőhelyeken szükséges, és ez ugyancsak növeli a befektetői kiadásokat. Emellett a palagáz felhozatalához úgynevezett mélységi kőzetrepesztéses technológiát kell alkalmazni, ami környezetvédelmi aggályokat vet fel. (A palagázt, amely valójában inkább márgagáz, úgynevezett nano-pórusméretű tömött kőzettípus zárja magába, amelyből nehéz kipréselni a gázmolekulákat.) A természetvédelmi aggodalmak egyebek mellett amiatt lehetnek jogosak, hogy ma még kérdéses az új típusú kitermelési módszer alkalmazásának hatása a földfelszín alatti ivóvízkészletekre és a földrengések kialakulására. Ezekről a kérdésekről a mai napig nem létezik egyetlen átfogó szakmai tanulmány sem, csupán Amerikában készül egy elemzés a témáról – jegyezte meg a szakember.

Magyarországon a felkutatott palagázkészlet meghaladja a 3400 milliárd köbmétert. Az ásványkincs felhozatalára nyolc bányatelek-engedélyt adott ki a hatóság. Ezek közül négy a Makói-árok területén, a többi a Dél-Alföldön és a Békés-medencében fekszik. További feltárandó területek az Alföld keleti és északi részén, a Zalai-medencében, a Dráva-völgyben és a Kisalföldön is vannak, de a termelés beindítása valamennyi mezőn csak évtizedes időtávlatban történhet meg. Az eddig Makó térségében lezárt kísérletek mellett egyébként jelenleg nincs hazánkban kifejezetten palagázra kiadott kutatási engedély. A legnagyobb hazai palagázvagyont rejtő Makói-árkot, amelynek hossza elérheti a 65 kilométert, a szélessége pedig megközelítőleg 25 kilométer, a 70-es évek eleje óta a Mol mellett több külföldi olajcég is próbálta – csekély eredménnyel – feltárni. Az egyik kúttal 6086 méteres mélységbe mentek le a kutatók, ami országos rekord. Az érdemi mennyiségű gázkitermelés beindítására azonban a szakemberek szerint Makó térségében sem lehet belátható időn belül számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.