Ömleni kezdett a bankokba a pénz

A pénzintézetek mellett az állam profitál a legtöbbet a brókerbotrányok keltette félelmekből.

Hajdú Péter
2015. 04. 20. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a befektetési vállalkozásokra rájár a rúd a brókerbotrány miatt, addig a bankfiókokban megnőtt a betétlekötések iránti igény. Azok az emberek ugyanis, akiknek befektetése lejárt, vagy csak egyszerűen kivették pénzüket a pénzügyi befektetésekkel foglalkozó vállalkozásokból, most biztonságos helyre szeretnék tenni megtakarításukat.

Az elmúlt néhány hét tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek leginkább a nagyobb bankoknál keresnek megbízható helyet pénzüknek – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter elmondta, most az elsődleges cél nem a minél nagyobb hozam elérése, hanem az, hogy biztonságban tudja megtakarítását a legtöbb ember. Éppen ezért az ügyfelek jó része néhány hónapra szeretné lekötni pénzét, bármennyit is fizet érte a bank. Persze a lehetőségek közül azért a legjobbat választják az emberek. Erre utal az is, hogy a BankRáció.hu internetes bankszámla- és befektetéskalkulátorának használata megugrott a korábbi időszakhoz képest.

Ezekkel a folyamatokkal a pénzintézetek is tisztában vannak, s a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest nem is nagyon kínálnak csábító akciókat, hiszen amúgy is jönnek a pénzüknek biztonságos helyet keresők. A legutóbbi alapkamat-csökkentést követően a bankok például viszonylag gyorsan mérsékelték a látra szóló és a lekötött pénzek után járó kamatokat.

Egyelőre a hitelintézetek kivárnak, hiszen egyre több pénz folyik be hozzájuk. Néhány hónap elteltével azonban, amikor várhatóan megnyugszik a pénzügyi világ, s az emberek kezdenek azon gondolkodni, mit is tegyenek a rövid távú lekötéseikből fölszabaduló összeggel, minden bizonnyal a bankok magatartása is megváltozik. Jó eséllyel a mainál kedvezőbb feltételeket kínálva igyekeznek majd maradásra bírni a brókerbotrány miatt hozzájuk menekülő ügyfeleket, illetve azok megtakarításait.

Az Azénpénzem.hu híre szerint akkora az érdeklődés a banki lekötések iránt, hogy több bankfiókban meghosszabbították a nyitvatartási időt, mert csak így tudták kiszolgálni az érdeklődőket. Annál is inkább meglepő a nagy érdeklődés, mert vannak olyan lekötések, amelyek után gyakorlatilag nem fizet kamatot a pénzintézet. Egyes esetekben a 0,01 százalékkal kínált lekötés kamata csak azért magasabb nullánál, mert a pozitív kamat alkalmazását törvény írja elő. S bár ezek iránt is mutatkozik minimális érdeklődés, azért a brókerbotrány egyértelmű nyertese az állampapírpiac: leginkább ezeket keresik az emberek, mert visszafizetését szavatolja az állam, s a jelenlegi körülmények között befektetésnek sem rossz. Ez persze nem meglepő, hiszen három-négy százalékos kamataival egyetlen banki lekötés sem tud versenyezni.

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a jövő héten minden bizonnyal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusa. A szakemberek a monetáris tanács holnapi ülésére a múlt havihoz hasonló, 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek. Az RBS londoni elemzői szerint az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési programjának hatásait is figyelembe véve az MNB-alapkamat akár jóval 1,50 százalék alá is csökkenhet a magyar jegybank enyhítési ciklusának végére.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.