Bomlik a jegybank és a kabinet egysége?

Megbomlani látszik a kormány és a jegybank közötti összhang a bankadó csökkentése kapcsán.

Hajdú Péter
2015. 05. 09. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly ellentét alakult ki a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése között a bankadó jövő évi csökkentésének feltételei körül. A miniszterelnök a Kossuth rádió tegnap reggeli műsorában kijelentette, javaslatuk szerint feltételek kikötése nélkül mérséklik a bankadót a jövő évben. Orbán Viktor szerint egy év múlva kell fölülvizsgálni, hogy törvényi előírás nélkül is emelkedik-e a bankok hitelnyújtási hajlandósága, vagy sem. Ha nem, akkor megoldást kell találni, miként lehetne ösztönözni azt.

Ezzel gyökeresen ellentétes állásponton van a jegybank. Az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelő ügyvezető igazgatója az M1 hírcsatorna reggeli műsorában arról beszélt, gondot okozhat, ha a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött szerződés szerint csökkenti a bankadót. Nagy Márton szerint a gazdaság bővüléséhez elengedhetetlen, hogy csak akkor menjen lejjebb a bankadó, ha az biztosan a vállalati hitelezés emelkedését eredményezi. Elengedhetetlen, hogy – amint azt az Erste Bank megtette az EBRD-vel kötött megállapodásban – az érintett többi pénzintézet is elkötelezze magát, hogy milyen mértékben növeli a hitelnyújtást a bankadó csökkentése fejében.

A jegybank attól is tart, hogy amennyiben a kormány elképzelése szerint nem a 2009. évi mérlegfőösszeg alapján vetnék ki az adót, hanem a 2014-es érték szerint, úgy éppen azok a bankok járnának jól, amelyek az elmúlt években visszavágták hitelezésüket. Ekkor ugyanis fizetési kötelezettségük az adó mértékének visszanyesése, valamint alacsonyabb mérlegfőösszegük miatt egyaránt csökken. Ha a bankadó-csökkentést a hitelezés bővítéséhez kötnék, akkor az a gazdasági növekedést elősegítő eszközzé válhatna, s nem fiskális eszköz maradna. Az igazgató szerint az lenne ideális, ha annál nagyobb kedvezményt kapna egy pénzintézet az adóból, minél több hitelt nyújtana. A fejlesztési bankkal kötött megállapodás értelmében jövőre 0,53 százalékról 0,31 százalékra csökken a bankadó mértéke, amit már nem a 2009. évi, hanem a tavalyi mérlegfőösszeg után fizetnek a bankok. A bankszektor terheit pedig csak úgy növelheti a kormány, ha arról előzetesen megegyezett a bankok képviselőivel.

A megállapodás ez utóbbi pontjának végrehajtását is érte már kritika. Az osztrák Erste-csoport vezetője, Andreas Treichl a Reutersnek adott nyilatkozatában kijelentette: a magyar kormány megsérti a megállapodást, amikor a bankokra akarja terhelni a Quaestor-ügyfelek kártalanítását. Egy, a brit hírügynökségnek nyilatkozó jegybanki szakember ennek költségét évi 100 millió dollárra (27 milliárd forintra) becsülte. Treichl nem akart részletekbe menni a bankjukat emiatt ért veszteség nagyságáról, de megerősítette: bármekkora is legyen az, semmiképpen sem érinti magyarországi jelenlétüket. Treichlhez hasonló figyelmeztetést már az EBRD is küldött az ügyben a magyar kormánynak: Sir Suma Chakrabarti, a szervezet elnöke korábban arról beszélt, folynak a megbeszélések a magyar hatóságokkal és a jegybankkal, illetve hogy az EBRD részvényesei is nagy érdeklődéssel figyelik az eredményeket.

A kártalanításról szóló jogszabály értelmében a Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapja a Befektetővédelmi Alappal (Beva) együtt ügyfelenként harmincmillió forintig kártalanít. Ennek költségét a Beva-tagokra terhelik, azaz a tisztességesen működő cégeknek kell kifizetniük a csaló vállalkozások által fölhalmozott adósságot. Utólag – amennyiben sikerül a kárért felelősök vagyonából megfelelő összeget lefoglalni – a Beva-tagok megkaphatják pótlólagos befizetéseik ellenértékét. Gond azonban, hogy ez évekbe telhet, s addig ezek a költségek a banki mérlegeket terhelik, ezzel is csökkentve az oly áhított hitelezésbővülésre fordítható összeget. A tervek szerint a meg nem térített befizetéseket a bankadóból vonhatnák le, vagyis az adófizetői pénzek is részt vennének a kártalanításban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.