Elhúzódó tárgyalások

Lassan halad az áramszolgáltató cégek megvásárlása.

Illés József
2015. 05. 19. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormányzat részéről tavaly ősz óta többször hangzott el ígéret arra, hogy a nemzeti közműszolgáltató az egyik áramcég felvásárlásán keresztül megjelenik a lakossági villamosenergia-piacon, eddig ez nem történt meg.

Legutóbb Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára közölte csaknem egy hónapja, hogy a kormány – amint mondta, heteken belül – megállapodást köt az egyik áramcég megvételéről.

Információink szerint azonban továbbra is lassan haladnak a tárgyalások a lehetséges üzletfelekkel a cégfelvásárlásokról. Az üzletkötés elhúzódásának az egyik legfőbb oka az – állítják iparági szakértők –, hogy a kormánynak korlátozott nagyságú anyagi forrásai vannak a tranzakcióra, így hosszas alkudozásra kényszerül. – Első körben pedig csak szándéknyilatkozatot írnak majd alá az ügyletről az érintettek, a szerződéskötésre csak később kerülhet majd sor – jegyzeték meg a szakértők.

Úgy tudjuk: a kormányzat elsődleges kivásárlási célpontja továbbra az Elmű–Émász társaságcsoport ügyfélszolgálati leányvállalata, Elmű–Émász Ügyfélszolgálati Kft. A vállalatot a Magyar Fejlesztési Bank vásárolná meg, s az állami tulajdonba vont kft. irányítás szempontjából az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozna. A vételárat tízmilliárd forint nagyságrendűre becsülik a szakértők. Az Elmű–Émász-kettős évente hozzávetőleg éppen ekkora összeget veszít a több mint kétmillió lakossági ügyfelének kiszolgálásán. Emiatt nem meglepő, hogy az áramszolgáltató kész az ügyfélszolgálati cégével együtt a háztartási vevőkörét is átadni az államnak. A ma még az Elmű–Émász cégcsoporthoz tartozó budapesti, főváros környéki, illetve az észak-magyarországi családok várhatóan nem érzékelnek majd semmit a szolgáltatóváltásból.

– Az új állami rezsicég ugyanis előreláthatóan semmilyen árengedményt nem ad az újdonsült klienseinek, miután eleve veszteséges tevékenységet vesz át – vélik hozzáértők. Amint arról beszámoltunk: korábban az E.ON magyarországi árampiaci leánycégeivel tárgyalt a kabinet a felvásárlásról. A kormány vételi szándéknyilatkozatot is aláírt a német hátterű energetikai konszernnel. Az állam az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-ben, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-ben és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-ben szerzett volna többségi tulajdonrészt.

Az ügylet azonban – úgy tudjuk – első körben meghiúsult, miután a felek nem tudtak megegyezni az árban, illetve a fizetési feltételekben. A Világgazdaság pedig úgy értesült, hogy a kormányzat hasonló tárgyalásokat folytat a magyar piacról kifelé tartó EDF Démász társaság tevékenységének átvételéről is, mint az Elmű– Émász-csoporttal. Vagyis, a kabinet valamennyi jelentős hazai áramszolgáltatóval próbált, s próbál egyezkedni az ügyfeleik, illetve leányvállalataik átvételéről – egyelőre úgy tűnik, sikertelenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.