Romániában is bevezetnék a magáncsőd intézményét

A jogszabály a „jóhiszemű” eladósodott magánszemélyeknek teszi lehetővé, hogy átütemezzék adósságaikat.

2015. 05. 20. 22:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály a „jóhiszemű” eladósodott magánszemélyeknek teszi lehetővé, hogy – egy területi csődhatóság által kijelölt csődbiztos felügyelete alatt – átütemezzék adósságaikat, egy maximum ötéves adósságrendezési ütemtervet kidolgozva és végrehajtva kerüljék el az adósságcsapdát.

Egy magánszemély akkor kérheti a törvény alapján létrehozandó területi csődhatóságtól fizetésképtelenné nyilvánítását, ha több hitelezőnek tartozik és a törlesztőrészleteket esedékességüket követő 90 napon belül sem képes fizetni.

A fizetésképtelenné nyilvánítás automatikusan felfüggeszti az adós ellen indított végrehajtási eljárásokat. A törvény értelmében a csődbiztos rendelkezik a fizetésképtelenné vált személy jövedelméről, valamint képviseli őt a hitelezőkkel szemben. A csődbiztos az adós bevételeinek jelentős részét a tartozás törlesztésére fordítja, figyelemmel kíséri, hogy az adós ne költekezzék „irracionális” módon, és gondoskodik róla, hogy a törlesztések egyetlen hitelezőt se részesítsenek aránytalan előnyben a többiekkel szemben.

A jogszabály a hitelezőknek is lehetővé teszi, hogy csődeljárást indítsanak egy magánszemély ellen, ha annak adóssága meghaladja a 25 ezer lejt (vagyis az 1 millió 725 ezer forintot). A csődeljárás nyomán az ütemtervet fegyelmezetten betartó adós mentesülhet a tartozás egy részének visszafizetésétől.

Bár az Európai Unió tagállamainak egyharmadában és az Egyesült Államokban is létezik magánszemélyek fizetésképtelenségéről szóló törvény, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban levélben fejezte ki aggodalmát a magáncsődről szóló romániai törvénytervezet miatt.

A magáncsőd intézményének bevezetése ellen a bankok is tiltakoztak. Romániában több mint 800 ezerre tehető azon hitelesek száma, akik nem tudják időben fizetni törlesztőrészleteiket.

A magáncsődről szóló – a kormánypárti és ellenzéki frakciók által is támogatott – törvényt tavaly a szenátus is elfogadta, így hatályba lépéséhez már csak Klaus Johannis államfő aláírására van szükség.

Ismét napirenden van a családi csődvédelem intézményére vonatkozó törvényjavaslat. Az eljárás lényege az lenne, hogy aki tartósan nem tudja visszafizetni az adósságait, önmagával szemben igényelhetne csődvédelmet, így pedig egyszerűbben kikerülhetne a pénzügyi kilátástalanságból.

 

A magáncsőd intézménye nem új keletű megoldás: elsőként Dánia vezette be 1984-ben, ma pedig már világszerte – többek között Ausztriában, Csehországban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban – létezik, és jól működik a rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.