Váratlan, de megérdemelt – a politika és a szakma is reagált a Fitch-re

A piaci befektetők úgy látják, Magyarország többet érdemel – mondta Banai Péter, az NGM államtitkára.

MTI
2015. 05. 23. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek este jelentette be a Fitch Ratings, hogy a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulása miatt az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Banai Péter az M1-en kiemelte: ez a besorolás már csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlottnak. Arra a riporteri felvetésre, hogy ha évek óta javulnak az ország gazdasági mutatói, miért nem ajánlott még mindig befektetésre, a szakember megjegyezte: a bizalmat könnyű eljátszani és nehéz visszaszerezni. A hitelminősítők egyszerre több osztályzatot is ronthatnak egy ország minősítésén, azután pedig csak lassan, lépésről lépésre korrigálnak.

Banai Péter elmondta: a befektetők és a hitelminősítők kedvezően ítélik meg azt is, hogy 2011 óta a magyar államadósságon belül a devizahitel aránya 52 százalékról 37 százalékra csökkent, egyre nagyobb a belföldi, lakossági finanszírozók aránya. Kérdésre válaszolva a szakember úgy vélekedett, talán már az év második felében befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország.

A kormánynak az adósságráta csökkentésére és a gazdaság fenntartható növekedési pályán tartására irányuló erőfeszítései beérni látszanak a Fitch szerint, és így Magyarország még közelebb került a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton.

Az NGM közleménye szerint a javulásban több tényező is meghatározó szerepet játszott. Kulcsfontosságú a kormány 3 százalékos hiánycél melletti elkötelezettsége, amely az adósságráta csökkenő trendjét eredményezi. A hazai tőkepiac bőséges és likvid, amely kellő mértékű fiskális rugalmasságot biztosít. Ezenkívül az adósságkezelés is hatékony, a finanszírozás „belföldi lábának” erősítésére vonatkozó törekvések sikeresnek bizonyultak, valamint folyamatosan mérséklődik az adósság devizaaránya is – hangsúlyozza a tárca.

A magyarok teljesítménye ma újabb elismerést kapott – közölte a Fidesz sajtóosztálya. Hozzáteszik: „a mostani elismerés különösen értékes a kormány ötéves munkáját tekintve, hiszen a 2010-es kormányváltás előtt hazánkat még Görögországgal együtt emlegették, az ország az államcsőd szélén állt. Ma a gazdasági növekedésünk Európa élvonalában jár és az ország pénzügyileg stabil. Az elmúlt években az utolsó fillérig visszafizettük a szocialisták által felvett IMF-hitelt, fokozatosan csökkentjük az általuk megduplázott államadósságot és megszabadultunk a túlzottdeficit-eljárástól is.”

A közleményben kiemelik: a Fidesz számára továbbra is az a legfontosabb, hogy az ország jó teljesítménye egyre érezhetőbb legyen a mindennapokban is és a gazdasági növekedést munkahelyekre és családtámogatásra tudják átváltani. „A 2016-os költségvetési javaslatban ezért további adócsökkentésekkel és béremelésekkel garantáljuk, hogy tovább csökkennek a családok, a munkavállalók terhei, és folytatódik a munkahelyteremtés” – írják.

Pozitív meglepetésnek nevezte a K&H és az ING vezető elemzője, hogy a Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását, de abban eltért a véleményük, hogy már idén, vagy csak jövőre lehet felminősítés.

Balatoni András, az ING vezető elemzője nem számított kilátásjavításra. Kifejtette: a hitelminősítőkre általában jellemző a visszatekintő elemzés, ami miatt a „trendtöréseket” csak nagyon lassan építik be várakozásaikba. A Fitch pénteken közzétett véleményéből azonban az látszik, hogy a javításban szerepet játszott a főként a bankadócsökkentés által jelzett „markáns gazdaságpolitikai fordulat”. Magyarországon szerinte csökken az adósság, jók az egyensúlyi mutatók, alacsony a deficit, és van növekedés, vagyis az ország pénzügyi befektetői, hitelezői szempontból vonzó célpont.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szombaton az MTI-nek elmondta, ő sem számított kilátásjavításra. Egyetért a Fitch által is említett kedvező tendenciákkal, így a külső adósság csökkenésével, a növekedés felgyorsulásával, valamint a bankadó jövőre kezdődő csökkentésének pozitív hatásával. 2016 első negyedévéig kivárhatnak a hitelminősítők a felminősítéssel szerinte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.