Tihanyban félmilliárdért is árulnak nyaralót

Megnéztük, mikért kérnek az eladók csillagászati összegeket.

Szabó Emese
2015. 06. 02. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg villákat a fővárosban bőven találni 1 milliárd forintnál magasabb áron, addig Budapesten kívül eladó nyaralóból alig van olyan, amely 500 millió forintnál többe, vagy közel annyiba kerül. Ilyen ingatlanok egyedül a Balaton környékén vannak – ami máshol ennél drágább, az valójában nem „egyszerű nyaraló\", hanem valamilyen vendéglátóhely, kereskedelmi szálláshely, több hektáros gazdaság. Tehát olyan telek és épület, ami a gazdájának hasznot hajt. Ilyesmi persze a Balatonnál is akad – sőt a drágább épületek többsége ilyen – , de mellettük bőven vannak olyan luxusépületek, amelyeknek egyetlen célja, hogy a tulajdonosuk pihenhessen bennük.

„Ezek az ingatlanok gyakorlatilag mindent tudnak, ami egy luxusvillától elvárható, felszereltségük azokéval azonos, csak a funkciójuk, elhelyezkedésük miatt nevezhetők nyaralónak\" – mondja Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője. Fűthető, szaunával, medencével felszerelt épületekről van szó, de áruk nemcsak emiatt, hanem a közvetlen vízparti vagy az extra panorámás elhelyezkedésük miatt is magas.

A legdrágább hazai nyaralók a Balaton keleti medencéjében vannak, Tihanyban, Csopakon és Balatonfüreden. Balatonvilágoson a tóparti és a panorámás nyaralók is különlegesnek számítanak, főleg mert a terület nagyon közel van Székesfehérvárhoz és Budapesthez.

A déli parton az árat már más növeli, mint az északin: ugyan a füredi és tihanyi panoráma csodaszép, de a szemközti területét sokan szebbnek tartják, megfizetik a túlparti dombokra, hegyekre tekintő luxusvillák nem panorámásokénál jóval magasabb árát. Zamárdiban is kelt már el ilyen ház több mint 100 millióért. Ezt az összeget megadják olyan házakért is, amelyeknek terasza a tihanyi apátságra néz. Persze a füredi, tihanyi hegyoldal áraival más balatoni település nem vetekedhet.

Tihany messze a legdrágább terület: ha éppen akad eladó víkendház, gond nélkül el lehet adni akár több száz millió forintért is. A kínálatban jelenleg is szerepel 590 millióért árult ház: a közel 240 négyzetméteres panorámás épület 2012-ben készült el, egy 2600 négyzetméteres telken áll. A legkorszerűbb technikával épült a legújabb dizájn szerint, gyakorlatilag szériatartozéka minden, ami egy luxusvillától elvárható: szauna és fitneszház, kandalló, borhűtő, indiai mészkővel burkolt terasztok, mozaikkal burkolt fűtött medence.

Tihany elegáns részén, az Óvárban 270 millióért tihanyi terméskőből épült panorámás házat is kínálnak. A 145 négyzetméteres kétszintes épület egy 2600 négyzetméteres szőlős és gyümölcsös telken található, tizenöt éve épült. Földszinti folyosójáról több mint száz éves borospince nyílik, az épülethez hatalmas terasz is tartozik, felső szinti terasza pedig a Balatonra tekint. Pince a ház mellett is található, de van a telken nyitott pavilon is.

Balatonfüreden szintén nem modern palotát kínálnak 240 millióért: itt egy több mint 2000 négyzetméteres, francia stílusú kertben vár vevőre egy 250 négyzetméteres villa. Az épület Füred központjában, az Annabella-szálló és a Tagore sétány szomszédságában, a strandtól és a vízparttól 200 méterre áll, egy csendes mellékutcában. Terasza csaknem 150 négyzetméteres, tartozik hozzá egy 180 négyzetméteres pince is. Ugyan szauna és medence nincs benne, de szomszédjában üzemel egy egész évben használható 20 méteres úszómedence, mellette pezsgőfürdő, gőzkabin és szauna.

Közvetlen vízparti nyaralót a keleti medencében Balatonkenesén is árulnak 150 millióért: a 2000 négyzetméteres telken álló 140 négyzetméteres épület 1996-ban épült, cserépkályha is került bele. Udvarában csónaktároló faház és kerti pavilon is található, egyéb extra – túl a közvetlen vízparton – viszont nem tartozik hozzá. Ezért az összegért a parttól valamivel távolabb már minden plusszal felszerelt nyaraló vásárolható. Beszédes az is, hogy ugyanezért az árért a fővárostól távolabbi, nehezebben elérhető balatoni területeken már szinte kacsalábon forgó palotát lehet vásárolni.

A magyar tenger partján álló üdülőket jellemzően a hazai, tehetős közönség keresi, nem befektetők, nem külföldiek és nem is cégek. Körükben a tihanyi házakat és a klasszikus villákat leszámítva a mai építészet remekeinek számító, jellemzően tíz éven belül készült több száz milliós nyaralók a kelendőek.

Hasonló árfekvésű üdülők hazánkban gyakorlatilag csak a Velencei-tónál állnak: itt 175 millióért már a Bence-hegy lábánál álló, Makovecz-iroda által tervezett panorámás házat is kínálnak. A közel 3000 négyzetméteres parkosított telken található családi üdülő 380 négyzetméteres, halastó, finn szauna és wellnesshelyiség, szolárium, biliárdterem, sakk- és kártyaszoba is tartozik hozzá. A parton, illetve a part fölötti hegyen, például Sukorón szintén akadnak olyan panorámás nyaralók, amelyektől gazdáik 100 milliós összegért szeretnének megválni. Ezek már nem feltétlen nyaralók, ilyen ingatlant sokan állandó lakhelynek vesznek, onnan járnak be Budapestre dolgozni.

A Tisza-tónál és az Orfűi-tónál panorámás ingatlanok értelemszerűen nincsenek, drágábban egyedül a part melletti nyaralók adhatók el. Persze ezek ára a velenceieket vagy a balatoniakat meg sem közelíti, maximum néhány tízmilliósak lehetnek. Az árak nem magasak a Fertő-tónál sem, a terület ma nem számít kedveltnek. Ennek oka, hogy kezd elmocsarasodni, és ugyan a tavon komoly vitorlás élet volt, ma már nem lehet rajta érdemben vitorlázni. Emiatt ma már az osztrákok is kezdenek onnan átszivárogni a Balatonra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.