Csalásra biztat az adóamnesztia?

A tisztességgel fizető állampolgárokat hozhatja hátrányos helyzetbe a stabilitás megtakarítási számla.

Wiedemann Tamás
2015. 07. 21. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb adózatlan jövedelem érkezik a stabilitás megtakarítási számlákra (SMSZ), miután az idei második negyedévben 96 új számlát nyitottak, amelyre 4,8 milliárd forintot fizettek be a bűnbánó adócsalók. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a számlákon átlagosan ötvenmillió forint landolt, ami a másfél éve indult program egyik legalacsonyabb negyedéves aránya.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az idei első negyedévben 98 efféle számlát nyitottak, ezekre 7,1 milliárd forintot utaltak haza a legalizálni kívánó adókerülők. Ekkor még 72 millió forint volt az átlagos negyedéves számlaösszeg. Az SMSZ nyolc magyarországi pénzintézetnél – OTP, FHB, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, MKB, Erste Bank, Gránit Bank, K&H – érhető el, a második negyedévben ugyanakkor csak hat bank számláira érkezett befizetés.

Az adóamnesztia keretében kidolgozott konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság, ha ezen a speciális programon keresztül állampapírt vásárol. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik. A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi a pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék.

Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak nyolc százalékkal kell a tőke és a hozam után adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik.

Éppen három hete lépett azonban hatályba az a törvénymódosítás, amely megkönnyíti az adózatlan pénzek felvételét, mivel már nem kell több évig arra várni arra, hogy igencsak kedvezményes adókulcs megfizetése mellett jusson legalizált jövedelemhez az ügyfél. A július elsejétől érvényes jogszabályok szerint egy éven belül húsz-, míg egy év után már csak tízszázalékos adó megfizetése után felvehető a pénz, ami onnantól legális jövedelemnek minősül.

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb adókulccsal veheti ki a pénzét az, aki azt eddig éveken át eltitkolta vagy frissen megkereste, de nem adózott utána, mint aki a legális megtakarítási formák egyikében tartotta – mondta lapunknak Karagich István, a BloChamps Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A privátbanki szakértő szerint, ha valaki állampapírba fekteti a pénzét, az elért hozam után 16 százalékos személyi jövedelemadót, a többi megtakarítási formánál – bankbetétnél, kötvénynél, részvénynél és vegyes portfóliójú befektetési alapnál – pedig további hatszázalékos egészségügyi hozzájárulást is meg kell fizetnie az államnak.

Karagich szerint ráadásul ebben a formában a SMSZ program már alig bír az adóamnesztiák jellegzetességével. Úgy tűnik az elmúlt két év alapján, hogy a kormány hosszú távon számít az SMSZ-re, vagyis ezzel a konstrukció a magyar adórendszer része lesz, az adóamnesztiák ideiglenes és határidőkhöz kötött rendszerével szemben.

– Ennek azonban több hátránya van. Olyan kiskaput nyit, ami a rendkívül magas magyar áfakörnyezetben a kiterjedt szürke- és feketegazdaság számára kiszámítható menekülő utat kínál – mondta Karagich István. A szakértő szerint a stabilitás megtakarítási számla azt sugallhatja a magánszemélyeknek, hogy érdemes néhány évig adót csalva bevételeiket összegyűjteni, majd a szürkén szerzett jövedelmet SMSZ-en elhelyezni, és olcsón legalizálni.

– A 27 százalékos áfakörnyezetben és az élő munkát terhelő 55 százalékos magyar adóék mellett elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd megtakarítási számlán egy év után tisztára mossák – mondta Karagich. Szerinte most a legális adózóknak is „megfontolandó”, hogy a nagyobb adóterhekkel járó klasszikus megtakarítási formák vagy az SMSZ-konstrukció közül válasszanak. Az elmúlt másfél évben 804 stabilitás megtakarítási számlát nyitottak, amelyekre összesen 49,8 milliárd forintot fizettek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.