Kezdik feladni a reményt Kínában

A tőzsdei zuhanás miatti intézkedések következtében rengeteg kínai nem jut hozzá a pénzéhez.

RZ
2015. 07. 08. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, kedden több mint kétszáz helyi cég papírjainak kereskedését függesztették fel Kínában, így már hétszáz vállalat részvényeit korlátozták a tőzsdéken június közepe, a piacok mélyrepülésének kezdete óta.

A CNBC beszámolója szerint szerdán a pekingi tőzsde épülete zsúfolásig megtelt lakossági befektetőkkel, sokan közülük nyugdíjasok voltak. Több megszólaló a kormányzatot kárhoztatta a kialakult helyzetért, valaki szándékos manipulálásról beszélt, valaki pedig arról, hogy a kabinet akár egy nap alatt megoldhatná a problémát, ha akarná.

Szerdára Peking több különféle rendelkezést is hozott annak érdekében, hogy megelőzze, vagy legalábbis csillapítsa a káoszt, illetve óva intett az irracionális eladási pániktól.

Éppen azért, hogy a befektetők ne adják el pánikszerűen részvényeiket, rengeteg cég papírjainak befagyasztották a kereskedését, benntartva ezzel az emberek pénzét azok akarata ellenére. Shaun Rein, a China Market Research alapító igazgatója szerint az, hogy a kisbefektetők emiatt nem férnek hozzá megtakarításaikhoz, éppen olyan, mint amikor a görögök nem, vagy csak limitáltan tudnak pénzt kivenni a bankokból. „Ez a leggyorsabb mód a pénzügyi rendszer megbízhatósának lerombolására” – tette hozzá Rein.

A Telegraph szakértője eközben arról ír, hogy míg mindenki a görög helyzettel van elfoglalva, a világ másik oldalán egy potenciálisan sokkal nagyobb jelentőségű pénzügyi krízis van kialakulóban, melyet a két világháború közötti világválságra utalva sokan már Kína 1929-e néven emlegetnek. Jeremy Warner felhívja rá a figyelmet, hogy a kínai tőzsde 30 százalékos esésének értéke nagyjából annyi, mint az Egyesült Királyság tavalyi gazdasági teljesítménye.

A kínai tőzsde idén kezdett el buborék módjára működni: rengeteg lakossági befektető szerzett kisebb vagyonokat, miközben az ország gazdasági növekedése lassulni kezdett. Patrick Chovanec, a Silvercrest Asset Management vezérigazgatója szerint a kínai tőzsde megdöbbentő felértékelődésével gyakorlatilag levált a kínai gazdaság realitásáról.

Ráadásul – ahogy arról kedden is beszámoltunk – Peking eddig eredménytelennek látszó stabilizációs erőfeszítései egy olyan kényes időszakban történnek, amikor erősíteni szeretnék a kínai gazdaság és a cégek jelenlétét a globális piacokon, s a Nemzetközi Valutaalap éppen azt fontolgatta, hogy a tartalék valuták kosarába felvegyék a jüant.

A világ többi részére ugyanakkor főleg egy esetleges kínai gazdasági visszaesés lenne kellemetlen hatással, illetve pórul járhatnak azok az országok – például Ausztrália –, amelyek jelentős mennyiségű nyersanyagot importálnak az ázsiai óriástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.