Minden összeesküdött Észak-Korea ellen?

Az országot érő összes csapás sem lehet annyira fenyegető, mint egy esetleges visszaesés Kínában.

MD
2015. 07. 23. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány év szerény növekedés után Észak-Korea gazdasága rossz esztendő elé nézhet az ebolahisztéria következtében bevezetett karantén, a kedvezőtlen időjárás, valamint a pánikoló kínai befektetők milliói miatt – véli cikkében a lap a Reutersre hivatkozva.

A 2015 márciusáig elhúzódó, beutazási tilalommal végződő öt hónapos karanténnak komoly hatása volt a turizmusra, hiszen érthető módon nagyon kevés külföldi volt hajlandó pénzt költeni arra, hogy elkülönítve egy phenjani hotelszobában töltse az idejét. Tulajdonképpen csak az látogatott az országba, akinek valamilyen üzleti ügye volt.

Ahogy az ebola miatt életbe léptetett korlátozások érvényüket vesztették, megérkezett az aszály. A szárazság fennakadást okozott az áramellátásban, s összezavarta a kommunista országban sűrűn alkalmazott munkaerő-vezénylést is. Észak-Korea áramellátását ugyanis túlnyomó részben vízerőművek biztosítják. Phenjan köztudottan titkosan kezeli stratégiai ágazatainak adatait, de annyi tudható egy ENSZ-jelentésből, hogy 2005 és 2009 között hat hő- és nyolc vízerőmű látta el árammal az országot. Az áramtermelés szempontjából meghatározó a kora tavaszi hóolvadás és áradások, viszont az idei szárazság miatt szinte leálltak a vízerőművek. Kint élő külföldi állampolgárok beszámolói szerint nem volt ritka jelenség az áramszünet idén tavasszal, s míg általában a szükséges energiának mindössze a felét szokták megtermelni aggregátorokkal, most majdhogynem minden elektromos áramot azok szolgáltattak.

Az időjárás betett a rizstermesztésnek is. A vetési időszak általában májusban és június elején lezajlik, de idén  – a vízhiányt kompenzálandó – munkaigényesebb technikát alkalmaztak, így a szokásosan a földekre vezényelt, más szférákban foglalkoztatottaknak ebben az évben tovább kellett dolgozniuk a földeken. Emiatt viszont a gyárakban akadozott a termelés, és ugyanez volt tapasztalható a hivatalokban is.

Észak-Koreának nem kedvez a kínai tőzsdepánik és az, hogy a globális árupiacokon folytatódik a példátlan zuhanórepülés, aminek következményeit Phenjan is megszenvedi.

A kínai befektetők négyötöde magánszemély, s ha buknak, akkor az a fogyasztás csökkenéséhez és a növekedés további lassulásához vezethet, ami kihathat az ország északkeleti részén működő cégek teljesítményére, melyek előszeretettel alkalmaznak észak-koreai munkaerőt.

A világ nyersanyagárai is komoly pofont kaptak az elmúlt időszakban, elég csak a vasércet említeni, amelynek ára hatéves mélyponton van, s a szén vagy az antracit világkereskedelmi ára is csökkenő tendenciát mutat 2015-ben. Mivel a nyersanyagok ára várhatóan tovább csökken a kínai tőzsde zuhanása miatt, az észak-koreai cégek bevételei is zsugorodnak majd.

A kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban az elemzők sok mindent prognosztizálnak, az azonban valószínű, hogy miközben a phenjani döntéshozók a nagy szomszéd pénzügyi zuhanását szemlélik, egyre biztosabbak lehetnek benne, hogy 2015 nem az ő évük lesz – írja a Daily Mail.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.