Quaestor-ügy: elutasították az Együtt feljelentését

Pápa Levente szerint az ügyészség érvelése nem állja meg a helyét.

MTI
2015. 07. 03. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pápa Levente szerint ezzel az ügyészség azt mondta: „ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek és kiveszi onnan a pénzét”. A politikus megjegyezte, hogy ha ez valóban szabályos, akkor a jogszabályokat meg kell változtatni.

A párt alelnöke felidézte: március 25-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) aznap vonta ki a Quaestorból a pénzét, amikor a pénzintézet csődbe ment.

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást ezen pénzek kivételére.

A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés elutasításában azzal érvel, hogy ezen pénzügyi művelettel állampapírokat adtak el, amelyek árfolyamára nem lehetett hatással az, hogy a Quaestor csődbe megy vagy sem – emelte ki. Ezért nem valósult meg a bennfentes információval való kereskedés.

Mint mondta, feljelentése nyomán egyrészt az ügyészségnek nem is azt kellett volna vizsgálnia. Másrészt a politikus szerint az ügyészség érvelése sem állja meg a helyét, hiszen „köztudott”, hogy egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára. Ha valaki tudta azt, hogy a Quaestornál 150 milliárdos veszteség lesz (amely a magyar GDP 1 százaléka), gondolni kellett volna arra, hogy ez befolyásolni fogja a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, tehát közvetve hatása lesz a magyar állampapírok árfolyamára – mondta.

Az Együtt alelnöke felháborítónak nevezte azt is, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, akkor az ügyészségi döntés ellen nincs lehetősége panasszal élni.

Pápa Levente ugyanakkor kiemelte: feljelentése mellett a Quaestor-ügyben közérdekű adatokat is kikért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től. Azt szerette volna tudni, hogy pontosan ki, mikor és milyen utasításokat adott a Quaestorral kapcsolatos pénzügyi műveletek végzésére. Miután ezeket az adatokat nem kapta meg, pert indított, amelynek a tárgyalása jövő héten kezdődik – tájékoztatott a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.