Szaporodnak a kérdések a Főgáz Zrt. országos terjeszkedése körül

Sérülhetnek az eddigi szolgáltatójuktól a Főgáz Zrt.-hez kerülő lakossági földgázfelhasználók adatvédelmi jogai.

Illés József
2015. 07. 31. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos adatvédelmi aggályok vetődhetnek fel a lakossági földgázfogyasztók kényszerű szolgáltatóváltása során. A felhasználók jogai ugyanis sérülhetnek, amikor az állami tulajdonú Főgáz Zrt. átveszi őket az eddigi szolgáltatójuktól, a kormányzati intézkedések miatt a lakossági gázpiacról távozó német E.ON, a francia GDF Suez és az olasz Eni magyarországi leányvállalataitól – vélik iparági szakértők. A problémák egyik forrása az, hogy a Főgáz a tervek szerint nem az eddig megszokott eljárásrend alapján hajtja majd végre az ügyfelek átadás-átvételét. Eddig ugyanis a szolgáltatócsere alkalmával le kellett olvasnia a régi és az új szolgáltatónak is a gázmérő órákat, s az elszámolás ennek alapján történt meg a felek között. Most azonban az immár egyedüli lakossági gázszolgáltatóvá váló állami gáztársaság – vélhetően a jelentős idő- és költségigény miatt – nem olvastatná le a három piaci cégtől hozzá kerülő mintegy 2,5 millió háztartás mérőegységeit, hanem a jelenlegi szolgáltatóktól szerezné meg a családok eddigi fogyasztási adatait. Annak alapján, egy számítógépes program segítségével végezné el a váltáskor esedékes elszámolást. Ezzel a módszerrel azonban a gond az – állítják egyes szakemberek –, hogy hibás számlák tömegének keletkezésére ad lehetőséget, emellett a gázcégek az ügyfeleik hozzájárulása nélkül nem adhatják ki a fogyasztási adatokat senkinek. Így elméletileg mind a 2,5 millió érintett családtól beleegyező nyilatkozatot kell kérni az adataik kiszolgáltatása előtt. Az pedig nem tisztázott, hogy ennek a több tíz millió forintra becsült költségét kinek kell majd állnia – jegyzik meg a hozzáértők.

Mások szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a Főgáz nem köt majd szerződést az újonnan átvett ügyfeleivel. Így kérdés, hogy a későbbiekben felvetődő jogvitákat mi alapján rendezik majd a felek, ha nincs közöttük mindkét fél által aláírt írásos megállapodás, amit eddig a szakhatóságok is megköveteltek. Például milyen alapon bünteti majd meg a szabálytalanul gázt vételezőket a Főgáz, ha nem lesz szerződésben rögzített kártérítési kötelezettsége a vevőinek? Ezt a pontot pedig már csak azért is érdemes lenne tisztázni, mert évente csak a Tigáz Zrt. ellátási területén hét-kilenc milliárd forint kára keletkezett a szolgáltatónak a gázlopások miatt. Országos szinten pedig ez a veszteség várhatóan meghaladja majd a tízmilliárd forintot, ami a Főgáz kasszáját vagy a fizető ügyfeleinek a zsebét terheli majd, ha nem sikerül a gáztársaságnak behajtania az elkövetőktől az eltulajdonított gáz ellenértékét – jegyezték meg a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.