Adószám és számla kellene a Yummberhez

Minden megosztáson alapuló, közösségi gazdasági ágat, így az otthoni étkeztetést is ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Horváth Attila
2015. 08. 19. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját lakásukban fogadhatják a Yummber szakácsai vendégeiket, a maguk által megszabott áron szolgálhatják ki őket – írtuk nemrég a legújabb, mobilalkalmazáson alapuló közösségi konyháról.

Mivel a NAV az utóbbi időben hasonló elven alapuló, interneten futó közösségi szálláskiadással foglalkozó Airbnb-t és az utasmegosztó alkalmazást, az Ubert is vizsgálta, megkerestük a hivatalt, hogy tervezik-e a Yummber ellenőrzését.

– A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri az újonnan megjelenő szolgáltatásokat, a sharing economyt (megosztáson alapuló, közösségi gazdasági ágat) is. Az előzetes kockázatelemzés során felhasználja az interneten megtalálható adatokat, mint például a Facebook, vagy hasonló jellegű internetes felületeket, illetve mobilalkalmazásokat is – közölte a sajtóosztály.

Hozzátették, hogy információik szerint a Yummber egy külföldi székhelyű cég, amely az általa működtetett mobilalkalmazás segítségével teremt kapcsolatot az otthon főző és az enni vágyó emberek között. Az étel kifizetése annak elfogyasztása után, bankkártyával történik, innen a rendszer vonja le a Yummber jutalékát.

A NAV konkrét ügyekben vizsgálja, hogy a Yummberen keresztül szolgáltatók gazdasági társaság tagjaként, egyéni vállalkozóként vagy alkalmazottként végzik-e. Vagyis, hogy rendszeresen, üzletszerűen, nyereség elérése céljából, ellenérték fejében folytatják-e ezt a tevékenységet. Ez határozza meg ugyanis az adóalanyiságot, aminek az a következménye, hogy a jogszabályokban előírt kötelezettségek terhelik az egyes embereket.

Hangsúlyozták, hogy a magánszemélynek kell meghoznia a döntést, hogy tevékenységét milyen formában kívánja végezni, saját felelősségére választhatja ki a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő, és számára célszerű vállalkozási formát. A NAV közölte, akár egyéni, akár társas vállalkozóként, akár adószámos magánszemélyként is végezheti bárki ezt a tevékenységet.

Hozzátették, az áfatörvény hatálya alá tartozó adóalany számla vagy nyugta kibocsátásáról köteles gondoskodni a termék beszerzője, illetve a szolgáltatás igénybe vevője részére. Az adózás rendjéről szóló törvény pedig úgy rendelkezik, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat.

Kiemelték, hogy az otthon főző, az elkészített ételt értékesítő és a lakáséttermet üzemeltető magánszemély tevékenysége szolgáltatásnyújtásnak minősül, ez után 27 százalék általános forgalmi adót kell fizetni. A sajtóosztály hozzátette, a törvény az adóalanyok részére lehetőséget biztosít éves szinten hatmillió forintnak megfelelő értékhatárig alanyi adómentesség választására.

Hangsúlyozták, hogy a Yummber használatával szerzett bevételből tételes költségelszámolással vagy tízszázalékos költséghányad alkalmazásával vonhatók le költségek, a bevétel – ellentétben a Yummber honlapján megfogalmazottakkal – nem tekinthető költségtérítésnek, és a borravalóhoz sem hasonlítható, tekintettel arra, hogy ez utóbbi adómentes.

– Az adószámmal rendelkező adózó köteles a NAV-hoz bejelenteni tevékenységeit, cégek esetén a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének alapján – tette hozzá a sajtóosztály.

Az Airbnb-ről, a magánszállások kiadásának rendszeréről tegnap Niklai Ákos, a szállodaszövetség elnöke az MTI-vel azt közölte, hogy a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. Hozzátette, ennek pozitív hatása van a turizmusra, ezért nem a tevékenység megszüntetésére, hanem szabályozására van szükség.

Szerinte a szállodákra, kereskedelmi szálláshelyekre több, rendeletekben meghatározott előírás vonatkozik. A statisztikák szerint a budapesti hotelszobák átlagára 70–120 euró éjszakánként, ezzel szemben egy magánlakásban negyven euróért aludhat egy külföldi turista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.