Csütörtökön szavazhat a görög parlament a mentőcsomagról

Sikerült tisztázni a görög segélycsomag feltételeinek kedden még megoldatlan részleteit.

MTI
2015. 08. 12. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője szerdán azt mondta, hogy a görög segélycsomag kedden még megoldatlan kérdéseit szerdára tisztázták. „Minden részlet kidolgozva és egyeztetve, és még délután az euróövezet pénzügyi illetékesei telekonferenciát tartanak” – mondta. Hozzátette: az euróövezet pénzügyminiszterei várhatóan pénteken tárgyalnak a mentőcsomagról.

A görög kormány eközben a parlament elé terjesztette a hároméves segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezetet jóváhagyásra. Szerdán a szakbizottságok tárgyalják meg a javaslatot, és valószínűleg csütörtök este szavaz a parlament. Amennyiben a görög parlament rábólint a megállapodásra, pénteken összeülhetnek az euróövezet pénzügyminiszterei.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke ugyanakkor szerdán késő délután bejelentette, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei pénteken biztosan összeülnek, hogy döntsenek a görög mentőcsomagról. Az ülést Brüsszelben tartják délután háromkor.

A német pénzügyminisztérium szerint vannak ugyan nyitott kérdések, de ennek ellenére Berlin nem akadályozza meg a segélycsomag elfogadtatását. A minisztérium szóvivője „rossznak” minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Németország elutasítja a segélycsomag elfogadását néhány, számára nem egyértelmű pont miatt.

A Bild című német lap online kiadása uniós forrásokra hivatkozva szerdán azt írta, a német pénzügyminisztérium elemzése szerint a megállapodás csaknem minden eleme visszalépést jelent a júliusi rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón hozott döntésekhez képest, és csupán a munkaerőpiac liberalizációjáról, a nyugdíjreformról és a pénzügyi rendszer megerősítéséről szóló elemek mutatnak „jelentős egyezést” a brüsszeli csúcs döntéseivel.

A Die Welt című laphoz is eljutott elemzés szerint Berlinnek három fő kifogása van: bizonytalan, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csatlakozik-e az új mentőprogramhoz; nem látható, hogy miként lehet biztosítani a görög államadósság fenntarthatóságát; és az sem világos, hogy gyorsan felállítható-e a tervezett privatizációs vagyonkezelő alap. A lapnak kormányzati források azt mondták: „megállapodást szeretnénk, mert mi is elismerjük, hogy Athén tett erőfeszítéseket, de még egy sor fontos kérdést tisztázni kell ahhoz, hogy a megállapodással kiállhassunk a Bundestag (a törvényhozás alsóháza) elé”.

A Reuters által megszerzett 29 oldalas megállapodás-tervezet szerint Görögországnak gyors ütemben kell privatizálnia kikötőit, regionális repülőtereit és az elektromos hálózatot.

A dokumentumból az is kiderül továbbá, hogy a hitelezők korábbi elképzelésével ellentétben Görögországnak nem azonnal, csak a jövő év márciusa után kell felállítania azt az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alapot, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja.

A Reuters úgy értesült egy név nélkül nyilatkozó EU-illetékestől, hogy a hitelért vállalt kötelezettségek végrehajtásának első felülvizsgálata októberben lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.