Félig sincsenek feltöltve a tárolók

Mostanra 3–3,2 milliárd köbméter gáznak kellene lennie a tárolókban ahhoz, hogy biztonságos legyen a lakosság kiszolgálása a fűtési idény alatt.

Illés József
2015. 08. 22. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a mennyiségnek azonban csak a töredéke van a hazai tárolókba pumpálva – nyilatkozta lapunknak az előző Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese. Holoda Attila annak kapcsán beszélt erről, hogy a Napi.hu a Gas Infrastructure Europe (GIE) nevű európai gázipari szervezet adataira alapozva közölte: a magyar tárolók feltöltöttsége jelenleg 35 százalékos.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a birtokában lévő egykori E.ON-tulajdonú földgáztárolók feltöltését elvileg már áprilisban megkezdte. A valóságban azonban alig csurran-cseppen némi gáz az orosz vezetékekből, így a tárolók töltése lassan zajlik – erősítették meg a hírt lapunknak szakértők.

Amint arról beszámoltunk: szinte egész Európa gázvásárlási lázban ég, mert jelenleg mintegy harmadával olcsóbb az orosz gáz, mint az év elején volt. A gázárak ugyanis hozzávetőleg hathavi késéssel követik az olajét, ezért júliusban a vásárlók a hordónkénti 45-50 dollárnak megfelelő januári olajár alapján fizettek. Magyarországot viszont nem ragadta magával az európai földgáz-beszerzési hevület. Országunk ugyanis idén júliusban csaknem ugyanannyi – vagyis napi 15-16 millió köbméter – orosz gázt hozott be, mint egy évvel korábban, amikor szintén alig-alig zajlott a gázkészletek feltöltése. Annak ellenére, hogy az évtizedes gázpiaci gyakorlat szerint a tárolókat április és október között, ezen időn belül is a legintenzívebben nyáron töltik fel, hogy a télen jelentkező fogyasztási csúcsot részben abból elégítsék ki.

A GIE adatai szerint jelenleg 2,25 milliárd köbméternyi gáz van a magyar tárolókban, ami a napi 8–14 millió köbméterrel gyarapodik. A töltöttség így 35 százalékon áll, miközben a hasonló kapacitású Ausztriában ez az arány 54, Csehországban 75, Szlovákiában 54 százalék.

Tavaly ilyenkor már 3,13 milliárd köbméter volt a töltöttség, vagyis mintegy 900 millió köbméterrel magasabb, mint most. Tavaly a csúcson 4,5 milliárd köbméter gázt tartalékoltak a hazai tározók. Az MVM korábban az április–októberi időszakot jelölte meg, mint a feltöltés idejét, vagyis a 100 százalékhoz bő két hónap alatt kellene kétszer annyit betárolni, mint amennyit 4-5 hónap alatt sikerült. Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként nyolc-tízmilliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi 4–4,5 milliárd köbméter.

Egyes szakértők szerint az államnak a valóságban egyetlen köbméter saját gáztartaléka sincs. A szőregi biztonsági tárolóban lévő mintegy 900 millió köbméter vészhelyzeti tartalékot ugyanis a gázpiaci szereplők költségén készletezték be. A kereskedelmi tárolókban hozzávetőleg 4,4 milliárd köbméter gáz lenne elhelyezhető, de vélhetően a jelenleg bennük lévő gázmennyiség sem az államé. A háztartásokat kiszolgáló cégeket ugyanis arra kötelezte a kabinet, hogy a lakossági gázigények 60 százalékát tároltassák be a fűtési idény előtt. Vagyis a betárolt gáz zöme még jövőre a lakossági piacot az állami Főgáznak átadó német E.ON, a francia GDF és az olasz Eni birtokában van. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata értelmében ugyanis a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság, vagyis a Főgáz a piacról távozó az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét csak 2016. január 1-jétől, a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó mennyiségű fogyasztóját pedig legkésőbb 2016. július 1-jétől veszi át. Míg a Tigáz Zrt. 1,2 millió ügyfele 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztót lát el, s ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik. Ez pedig azt jelenti, hogy idén még nem, de jövőre már a Főgáznak kell előre betároltatnia a lakossági gázigények 60 százalékát. Ez pedig a mostani ezer köbméterenként hozzávetőleg 240 dolláros árakkal számolva is több mint 200 milliárd forint költséget jelent majd.

Elemzők szerint a helyzet további furcsasága, hogy a tavasszal nyilvánosságra került hírek szerint az orosz Gazprom idén már nem csupán 700 millió köbméter földgázt tároltatna be a hazai befogadóállomásokon, mint tavaly, hanem másfél milliárdot. Méghozzá úgy, hogy garanciát kérne arra, hogy a Magyarországon tárolt gázkészletét nem lehet eladni ellenőrizetlenül harmadik félnek, például Ukrajnának, de a magyar igények kielégítésre sem lehet felhasználni az Oroszország által nálunk tárolt gázt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.