Quaestor-kártalanítás: várni kell az Alkotmánybírságra

Nem kell aggódniuk azoknak, akik még nem, vagy nem a várt összegben kaptak Quaestor-kártalanítást.

MTI
2015. 08. 10. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint az esetek nagy részében még nem a teljes kártalanítási összeget fizették ki, így arra számít, hogy az Ab még ősszel dönt az ügyben. A műsorban elhangzott: a Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) a Quaestor-károsultak körében már 27 ezer érintettnek közel 75 milliárd forintot fizetett ki, de sokan több részletben kapják majd a kártalanítást. Ennek oka, hogy a kártalanításhoz meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését is. Az MNB kiemelte, hogy jelenleg a fiktív kötvények után végzik a kártalanítás, maximum 6 millió forintig.

Összesen 32 ezer ügyfél kárrendezési igényét regisztrálták a Bevánál, ahol folyamatosa a kifizetés. A Beva a Kossuth Rádió megkeresésére azt közölte, hogy a 32 ezer károsult 85 százaléka már vett fel pénzt a bankfiókokban, míg a többieknél folyamatban vannak az adategyeztetések és a hiánypótlások.

A Quaestor-kötvényesek kárrendezése július 13-án kezdődött, ekkortól fizették ki a Bevát terhelő kártalanítási részt. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig, azaz körülbelül 6 millió forintig. Már akkor jelezték, hogy a 100 ezer euróig, azaz mintegy 30 millió forintig fennmaradó további követeléseket a Quaestor-alap időben eltolva tudja teljesíteni. Ennek a további, közel 100 milliárd forintos kártérítési résznek a kifizetése ugyanis csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat – írta akkor MTI-hez eljuttatott közleményében az alap.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára július 8-án az MTI-nek azt mondta: a Quaestor-alap jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket. Hozzátette: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon, így majd az Ab döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.