Uniós pénzek: milliárdok ragadhatnak be

Hazánk eddig 7875 milliárd forintot hívott le a 2007–2013-as uniós ciklus pályázati pénzeiből, de a cél a száz százalék.

Gyöngyösi Balázs
2015. 08. 04. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor az utóbbi hónapokban többször is kijelentette: Magyarország egyetlen fillért sem veszíthet el a 2007–2013-as uniós ciklus pályázati pénzeiből, a kormányfő szavainak a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is jó néhányszor nyomatékot adott. A fejlesztési források felhasználására 2015 decemberéig van lehetőség, a tízszázalékos tagországi túlvállalásnak köszönhetően több mint kilencezermilliárd forint állt rendelkezésünkre.

A Széchenyi 2020 pályázati információs oldal tegnapi adatai szerint hazánk eddig 7875 milliárd forintnyi EU-s pénzt hívott le, de a cél a száz százalék. Ennek elérését a Környezet és energia operatív program (Keop) keretében betervezett beruházások tehetik lehetetlenné, mert több száz idetartozó projekt jelentős késésben van, illetve jó eséllyel már nem is valósulhat meg. A döntő többségük a közszférához köthető, jellemzően közbeszerzési vagy kivitelezési problémák miatt nem tudják tartani a határidőket, főként nagy infrastrukturális, leginkább környezeti, közlekedési és humán fejlesztésekről van szó. Amikor egy adott területen már végképp veszni látszik több uniós projekt, a kormány úgynevezett visszahulló forrásokat felszabadítva új kiírásokat jelentet meg.

Nem kevesebb, mint 57 milliárd forint szabadult fel így a Keop-ban, ennek elköltésére írták ki a középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztését. A kiírásnak köszönhetően megsokasodhatnak a felállványozott középületek, ugyanis 150 millió forintos összeghatárig a költségek teljes mértékben elszámolhatók, ezek mind vissza nem térítendő források. Úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásról, tehát meghívásos közbeszerzésről lévén szó, a kormányhatározat megjelenésével ismertetett 381 önkormányzati projektre kell az érintett helyhatóságoknak az augusztus 31-i határidőig pályázatot benyújtani. A pénz épülethatároló szerkezetek és nyílászárók felújítására, illetve cseréje fordítható, a legtöbb esetben bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, egészségügyi és szociális intézmény az érintett.

A százszázalékos lehívás elérése nemes cél, az idő rövidsége miatt meghonosodott gyakorlat azonban több szempontból is aggályos, a magyar fejlesztéspolitikáról nem fest túl hízelgő képet. A hátralévő négy hétben képtelenség rendezett, strukturált, szakmailag megfelelően kidolgozott pályázatot benyújtani. Az elvégzendő korszerűsítéshez az önkormányzatok többségének még műszaki tervei sincsenek.

Holott egyre jobban szorít az idő, a 2007–2013-as fejlesztési ciklus pénzügyi zárásáig kevesebb mint öt hónap van hátra, és decemberig nemcsak a támogatott fejlesztéseket kell befejezni, hanem a pénzügyi elszámolást is minden esetben le kell zárni. Akinek a beruházása késedelemben van, nem pályázhat a 2014–2020-as időszak forrásaira, a projektzárást követően viszont minden akadály elhárul az új fejlesztési támogatások megpályázása elől. Ehhez azonban a támogatási szerződésben megszabott dátumig, legkésőbb december végéig pótolni kell a hiányosságokat, meg kell valósítani a fejlesztést, és ki kell fizetni a beszállítókat.

A kormány a késedelmes fejlesztések listájának hónapról hónapra történő közzétételével igyekszik ösztönözni a projektgazdákat. A soron kívüli felülvizsgálat lehetővé teszi, hogy a kabinet egyes, korábban támogatott fejlesztésektől elvonja a forrást, és a zárásra minimalizálja az ország költségvetési kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy a késedelmes projektek mögött nem csak a Keop áll, a többihez képest a társadalmi megújulás operatív programja (Támop) is versenyt fut az idővel. Míg a közszférában közbeszerzési vagy kivitelezési problémák a jellemzők, a vállalati szektorban finanszírozási gondokra vezethető vissza a késedelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.