A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Harcolnak a méhészek az egyetemmel

Petrus Lajos szerint a Debreceni Egyetem nyilatkozata etikátlan és megalapozatlan.

Horváth Attila
2015. 11. 02. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, magyar méhészek az utcára vonultak, miután állításuk szerint kiderült, évi több tízezer tonna hamis, főleg kínai méz áramlik az Európai Unióba és kerül egyebek között a magyar asztalokra anélkül, hogy ezzel bármelyik fogyasztó tisztában lenne. Takács Ferenc, a méhészegyesület tagja, a múlt heti tüntetés egyik szervezője a demonstráció előtti napokban jelentette be, hogy laboratóriumi vizsgálatok igazolják, a Kínából az Európai Unió országaiba irányuló méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. A vizsgálatot lefolytató Debreceni Egyetem szerint ugyanakkor az általuk elvégzett analízis nem hozott hivatalos eredményt, így azok nem igazolhatják Takács Ferenc állításait. A méhész ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, nem akkreditált vizsgálatot kért, hanem az egyetemi laboratórium ellenőrzését. Az eredményeket saját maga összesítette az általa hitelesnek és megbízhatónak tartott munka után, de ahhoz, hogy egy vizsgálat hiteles legyen, nem kell, hogy akkreditálják.

Petrus Lajos szerint az egyetem nyilatkozata etikátlan, megalapozatlan, ellentmondásos, csúsztat, és ezért súlyosan rombolja a nekik megbízást adó tagtársuk, de elsősorban az egyetem tekintélyét. Mint fogalmazott, a tanintézmény közleménye összemosta a saját és egy brémai vizsgálat eredményét, csúsztatásuknak köszönhetően azt lehet hinni, hogy a nyilatkozatuk mindkettőt hitelteleníti. Az elnök megírta, a brémai eredmények más tesztek alapján születtek, és azok is igazolják, hogy a vizsgálat alá vont tételek nem megfelelők.

Szerinte az a kijelentés, hogy nem hivatalos mérési eredményt adtak ki, nem igaz, mert ez minősíthetetlen színvonalon való működést mutatna, de az ottani laboratórium jól működik. Hozzátette, az egyetem nyilatkozatában jelezte, nem akkreditált mérést végeztek, de az intézményben folyó kutatásokra általánosságban igaz az, hogy nem akkreditáltak, mivel ezen a területen erre nincs szükség. Hangsúlyozta, az egyetem nyilatkozata ellenére fenntartják, hogy a vizsgálatok alátámasztják a kínai méz hamisítottságát. A méhészek biztosak abban, hogy az egyetemen dolgozó kutatók magas színvonalú munkát végeznek. A tudományos kutatás során több száz, magyar és négy kontinensről származó külföldi mézmintát vizsgáltak meg, és publikálták az eredményeket. Kiderült, hogy a tesztelt kínai mézek nem tekinthetők természetes eredetűnek.

Petrus Lajos hozzátette, Takács Ferenc a vizsgálati eredményekre egy műsorban hivatkozott. Az egyetem pedig rá négy napra adta ki nyilatkozatát, épp a magyar és a brüsszeli a tüntetésre időzítve, anélkül, hogy a megbízót tájékoztatta volna. Az elnök szerint ezekből arra lehet következtetni, hogy nyilatkozatukat nem érdek nélkül fogalmazták meg. Szerinte fontos kideríteni azt is, milyen összefonódás lehet a nyilatkozatért felelős egyetemi vezetők és a kínai méz importjában érdekelt lobbi között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.