Lassan semmi jó nem marad az unióból

„Az eurót már elrontották, Schengent most rontják el, a következő a külföldi munkavállalás lesz.”

Majláth Ronald
2016. 02. 05. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Brüsszel csak akkor hajlik meg egy tagállam akarata előtt, ha az belengeti a kilépést, vagy legalábbis a tagságról szóló népszavazást. Erre következtethetünk Donald Tusk igyekezetéből, amelyet a brit kormánnyal folytatott huzavona során tanúsított, s melynek eredményeként végre előállt az EU-reformokról szóló javaslatcsomaggal. A tervezethez csatolt levelében az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy további nehéz tárgyalások várnak a felekre, ugyanakkor meg van győződve arról is, hogy közelebb jutottak a kompromisszumhoz.

Habár a Brüsszelben ismertetett, a 28 EU-tagállam fővárosaiba elküldött tervezet több területen engedményeket tesz Londonnak, az uniós szerződések őreként tevékenykedő Európai Bizottság üdvözölte a módosító javaslatokat. Jean-Claude Juncker elnök egyenesen így fogalmazott: „mindig is azt mondtam, szeretném, hogy Nagy-Britannia korrekt megállapodás alapján az Európai Unió tagja maradjon. A rendezési javaslat tisztességes Nagy-Britannia és a másik huszonhét tagállam számára is.”

Ezt minden bizonnyal másképp látják azok a munkavállalók – vagy jövő- és reménybeli munkavállalók –, akik rosszul járnának a módosításokkal. A javaslatcsomag szerint ugyanis a kormány az EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a vészféknek nevezett szigorításokat, amelyek alapján négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő szociális juttatások teljes körét. A tervek szerint frissen érkezett uniós munkakeresőként senki nem kaphatna azonnal segélyt, és féléves sikertelen munkakeresés után vissza kellene térni a küldő országba.

És van még tovább is: a szövegtervezet megengedi, hogy Nagy-Britannia a külföldi igénylők hazájában honos megélhetési költségek alapján indexálhassa a családi pótlékot, vagyis adott esetben a nagy-britanniai szintnél kevesebbet juttathasson a külföldi jogosultaknak erre a célra.

Portálunk megkeresésére Pogátsa Zoltán a javaslatcsomagról elmondta: ez nem más, mint egy zsarolási kísérletnek való behódolás. Most ugyanis annak lehettünk tanúi, hogy egy tagállam népszavazással fenyegeti az uniót, ami után a tanács és a bizottság ígérget, nehogy kilépjen. „Ha azt látja egy tagállam, hogy az egyiküknek ez sikerül, akkor végül mindenki zsarolni fog” – hangsúlyozta a közgazdász.

A szakértő emlékeztetett: a briteknek már volt egy hasonló kísérletük Margaret Thatcher miniszterelnöksége idején, így ha az unió megint engedne, az veszélyes precedenst teremthetne.

Habár a tervezetben kijelölt korlátozásokat csak az ezután érkező és nem a már Nagy-Britanniában tartózkodó uniós munkavállalókkal szemben alkalmazhatnák, Pogátsa szerint a már kint élő magyarokra is hatással lehetnek az intézkedések. Erre csak egy példa a nem Nagy-Britanniában élő gyerekek után nyújtott szociális támogatás csökkentése.

A legdrámaibb hatása azonban annak az intézkedésnek lenne, ha az első néhány évre felfüggesztenék a szociális támogatásokat, ami a frissen érkezettekre vonatkozna. Ugyan a magyar munkavállalókra sosem volt jellemző, hogy azért mennek ki a szigetországba, hogy néhány hónap munka után felvegyék a segélyeket, ha valaki a jövőben elvesztené a munkáját odakinn, könnyen előfordulhatna, hogy haza kellene jönnie, mert nem tudná önmagát fenntartani – magyarázta a közgazdász.

A Nyugat-magyarországi Egyetem docense kiemelte: ha a most ismertetett javaslatcsomagot valóban keresztülviszik, akkor a példát követhetik mindazok a kormányok, amelyek megszorító gazdaságpolitikát folytatnak. Így hamarosan a dánok és az osztrákok is hasonlóan dönthetnek, amivel gyakorlatilag éppen az egyenlő elbírálás elve forog veszélyben.

„Ez az intézkedés így egyedül arra jó, hogy azt az Európai Uniót, amelyet évtizedekig építettünk, most tégláról téglára hordják szét”

– fogalmazott a szakember.

Hozzátette: lassan megszüntetik az uniónak minden olyan vonását, amelyet az állampolgárok pozitívumnak tekintettek. Az eurót már elrontották, Schengent most rontják el, a következő a külföldi munkavállalás lesz.

„Így végül semmi nem marad, amiért lelkesedhetnének az emberek, csak a sok negatív hatás.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.