Folytatódik a hitelesek kálváriája

Koránt sincs vége az adósok megpróbáltatásainak.

Horváth Csaba László
2016. 03. 05. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint egyre többen elégedetlenek a Fidesz–KNDP-kormányzat „adósmentő” intézkedéseivel, ugyanis folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik a bíróságokhoz fordulnak jogorvoslatért. A Fővárosi Törvényszék pénteki tájékoztatása szerint csaknem 22 ezerre emelkedett a devizahiteles-beadványok száma csak Budapesten. Ez pedig várhatóan hatalmas munkaterhet jelent majd a bíróságok számára, ráadásul a statisztikákból kiolvasható, hogy a devizahiteles-törvények sem enyhítették a nyomást. A februári adatok szerint több mint 7600 felfüggesztett devizahiteles-ügy van a fővárosban, amiket a magyar állam és a pénzintézetek közti peres eljárások, valamint a banki elszámolások idejére szakítottak meg. Ezek időzített bombaként indulhatnak újra az elszámolással kapcsolatos eljárások lezárása után, ami bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Ezek közül a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumában 3641, polgári kollégiumában 1066, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pedig 2948 ügy vesztegel.

Ez még nem minden, tavaly csaknem kétszer annyi új devizahiteles-kereset érkezett a bíróságokra, mint amennyit a törvény által felfüggesztettek. A legtöbb beadvány – 8129 darab – a Pesti Központi Kerületi Bíróságra érkezett, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501. Utóbbi szám az egész éves ügyérkezésnek mintegy 65 százalékát jelenti, ami jól mutatja a dömpingszerűséget. De ezt támasztja alá az is, hogy a három bíróságra csak januárban újabb 1200 ügy érkezett. A fővárosban kezdeményezett perek összeadva megközelítik a 22 ezres számot, ami a tendenciák alapján vélhetően tovább fog emelkedni. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint egyébként az újonnan érkező ügyekben az adósok egyre változatosabb jogcímek megjelölésével kérik továbbra is a pénzügyi intézményekkel kötött fogyasztói szerződéseik érvénytelenségének megállapítását.

Mint írták, ezek a keresetek folyamatosan újabb és újabb jogalkalmazási kérdéseket vetnek fel a bírák számára, amelyekkel kapcsolatban tavaly több szakmai egyeztetés is zajlott az érintett kollégiumok között. Figyelemre méltó az is, hogy az elégedetlenség nem csupán a bíróságokat érinti. A Világgazdaság arról számolt be, hogy korábban nem tapasztalt panaszáradat zúdult a Pénzügyi Békéltetőtestületre (PBT), tavaly több mint 20 ezer ügy érkezett be hozzájuk. Összehasonlítva a korábbi évekkel, 2011 júliusa és 2014 decembere között összesen 13 ezer panaszt nyújtottak be hozzájuk. Mint írták, 16 ezer esetben elszámolási kérelem miatt fordultak a testülethez, vagyis a devizahiteleik elszámolásával voltak elégedetlenek. Ebből 11 ezer esetet tudtak eddig lezárni, mindössze 163 esetben döntöttek valamilyen mértékben az adós javára. Mindezektől függetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján az olvasható, hogy a devizahiteleseket sikerrel mentette meg a kormány, s így jelentősen csökkent az ország pénzügyi sérülékenysége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.