Újabb ágazat lobbizik az alacsonyabb áfáért

A liszt és a gabonafélék áfáját csökkentené a Gabonaszövetség.

FB
2016. 04. 25. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) hétfőn levélben hívta fel Varga Mihály figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra. A levelet az MTI szerint elküldték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek is.

A szövetség azt írta, hogy a feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye. A feketegazdaság mértéke nehezen becsülhető, de az ágazati szereplők információi alapján a lisztpiacon elérheti a 35 százalékot, ami rendkívül magas. A takarmányipar hasonló nehézségekkel küzd, a 27 százalékos áfa itt is a csalások melegágya – írta a Gabonaszövetség.

A feketegazdaság ellehetetleníti a tisztességesen működő vállalkozások, az elmúlt években több, százmillió forintos támogatásokkal korszerűsített malomipari vállalkozás jutott csődbe. Az egész takarmányipar – amely az állattenyésztés, a feldolgozó- és az élelmiszeripar sikerességének az alapja – az áfa okozta nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült azon téves elképzelés miatt, hogy nem tartozik az élelmiszeriparhoz.

Az áfacsökkentéstől a liszt forgalmában várható „kifehéredés” az ágazati szereplők „pesszimista várakozásai” alapján több mint 3 milliárd áfabevételt generálna, így az intézkedés többletbevételt hozna a költségvetésnek, hiszen a jelenlegi adatokat alapul véve a kiesés az alacsonyabb kulcs miatt 2 milliárd forint lenne – magyarázza a Gabonaszövetség.

Amint arról beszámoltunk a sertésáfa-csökkentést követően beindult a nagy áfacsökkentési lobbiháború. Elsőként a sertéstőkehús áfája lett alacsonyabb. Április elején aztán az FM bejelentette, hogy a tej áfáját is csökkentenék, múlt héten pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a tejen kívül a baromfihús és a tojás áfája is csökken terveik szerint 2017-ben. Szerdán a Magyar Pékszövetség is beszállt a lobbizásba, ők a kenyerek és pékáruk áfájának csökkentését szeretnék elérni. Ezt követően jelentette be Fazekas Sándor, hogy a halhús áfája is csökken.

A magas áfa miatt valóban sok az adócsaló, de ez önmagában nem ok a csökkentésre – mondta Sztankó Dániel, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője pénteken a Magyar Nemzetnek. A mérséklés által alacsonyabb lehet az infláció, ami növelheti a fogyasztást. Azt is hozzátette, hogy az egységes csökkentés jobb, mintha bizonyos tételeknél vezetik be az alacsonyabb kulcsot. Ha csökkentik a sertés vagy éppen a baromfi áfáját, joggal merül fel a nyúltartók, a halasok körében, nekik miért nem jár a kedvezmény. Kiemelte, egy ilyen döntés előtt társadalompolitikai, egészségügyi és egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.

– Ha egy süteményt elvitelre kérünk a cukrászdában, olcsóbb, mintha a helyszínen ennénk meg. Azért lehet ilyen ellentmondás, mert a szolgáltatásnak magasabb az áfakulcsa. Az adórendszer egyszerűsítése miatt lenne tehát fontos az egységes csökkentés – fejtette ki Sztankó Dániel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.