A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) hétfőn levélben hívta fel Varga Mihály figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra. A levelet az MTI szerint elküldték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek is.
A szövetség azt írta, hogy a feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye. A feketegazdaság mértéke nehezen becsülhető, de az ágazati szereplők információi alapján a lisztpiacon elérheti a 35 százalékot, ami rendkívül magas. A takarmányipar hasonló nehézségekkel küzd, a 27 százalékos áfa itt is a csalások melegágya – írta a Gabonaszövetség.
A feketegazdaság ellehetetleníti a tisztességesen működő vállalkozások, az elmúlt években több, százmillió forintos támogatásokkal korszerűsített malomipari vállalkozás jutott csődbe. Az egész takarmányipar – amely az állattenyésztés, a feldolgozó- és az élelmiszeripar sikerességének az alapja – az áfa okozta nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült azon téves elképzelés miatt, hogy nem tartozik az élelmiszeriparhoz.
Az áfacsökkentéstől a liszt forgalmában várható „kifehéredés” az ágazati szereplők „pesszimista várakozásai” alapján több mint 3 milliárd áfabevételt generálna, így az intézkedés többletbevételt hozna a költségvetésnek, hiszen a jelenlegi adatokat alapul véve a kiesés az alacsonyabb kulcs miatt 2 milliárd forint lenne – magyarázza a Gabonaszövetség.
Amint arról beszámoltunk a sertésáfa-csökkentést követően beindult a nagy áfacsökkentési lobbiháború. Elsőként a sertéstőkehús áfája lett alacsonyabb. Április elején aztán az FM bejelentette, hogy a tej áfáját is csökkentenék, múlt héten pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a tejen kívül a baromfihús és a tojás áfája is csökken terveik szerint 2017-ben. Szerdán a Magyar Pékszövetség is beszállt a lobbizásba, ők a kenyerek és pékáruk áfájának csökkentését szeretnék elérni. Ezt követően jelentette be Fazekas Sándor, hogy a halhús áfája is csökken.