Tüntetéshullám a Monsanto ellen

A demonstrálók a mérgek használatának betiltását követelik a kormányoktól.

Csécsi László
2016. 05. 23. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte több mint négyszáz helyszínen tüntettek tegnap a világ leggyűlöltebb cégének is nevezett mezőgazdasági és biotechnológiai vállalat, az amerikai Monsanto ellen. A demonstrálók a genetikailag módosított élelmiszerek, valamint a mérgező növényvédő szerek használata ellen tiltakoztak. Budapesten nem volt hasonló esemény.

A cég egyik emblematikus terméke a RoundUp nevű növényvédő szer, amelynek fő hatóanyaga a Monsanto által kifejlesztett glifozát. Erről az anyagról lapunk hasábjain már többször olvashattak, mivel heves viták kereszttüzében áll. A jelek szerint ugyanis növeli a rák kockázatát. Bár vannak olyan vélemények, melyek szerint kis dózisban nem mutatható ki káros hatás, a lapunknak nyilatkozó szakértők ezeket a véleményeket nem osztják, mert a lakosság jelentős része folyamatosan ki van téve a szer hatásának az élelmiszereken keresztül.

A cég a glifozáton túl arról híres, hogy a génmódosítás elkötelezett híve, és vallja, hogy a génkezelt élelmiszerek (GMO-k) segítségével számolható fel az éhezés a szegény országokban. A lakosság azonban más véleményen van. Mexikóban például rendszeresek a génmódosított kukorica termesztésének beszüntetését követelő tüntetések. Hasonló vitákat kavar a cégnek az az eljárása is, amikor növekedési hormonokkal kezeltek teheneket a tejhozam javítása érdekében.

A tegnapi tiltakozásoknak egyébként az adta az egyik apropóját, hogy a német gyógyszerészeti és vegyipari óriás, a Bayer felvásárlási ajánlatot tett a Monsantóra. Ha az ügylet létrejönne, a világ legnagyobb mezőgazdasági ellátóvállalata jönne létre, ami egyedül uralná a vetőmagok és a növényvédő szerek piacát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.