Megbuktak az uht-tejek

Valami mintha elindult volna tejügyben – vélik a szakemberek.

Tóth László Levente
2016. 06. 16. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbukott huszonkét külföldi uht-tej nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laborvizsgálatain. 15 szlovák, 6 cseh és egy lengyel előállítótól származó, többségében 1,5 százalékos uht-tejet kellett kivonni a forgalomból, mert valós zsírtartalmuk alacsonyabb annál, mint amit a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat – tájékoztatta lapunkat tegnap a hatóság. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak.

Ami az ellenőrzések számának növekedését illeti, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nébih munkája is látványosan javult a tejágazatot is érintő ügyekben – aminek láthatóan megvannak az eredményei – mondta lapunknak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. Istvánfalvi Miklós úgy véli, a jelek szerint valamit hatottak azok a figyelemfelkeltő akciók, amelyek arról szóltak, hogy sokkal több ellenőrzésre van szükség az importtermékekkel kapcsolatosan.

A következő kormányülésen értesülésünk szerint szóba kerülhet a tejágazat helyzete, bár félő, hogy az ágazati szereplőket nem kérdezik meg arról, mit kellene tenni a tejgazdaságok eltűnése és az áfacsalások ellen.

Valami mintha elindult volna tejügyben – vélik a szakemberek. A tejpiaci ellenőrzések során országszerte mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a Nébih ellenőrei, a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített uht-tejeket és félkemény sajtokat vizsgálva. Az már áprilisban is kiderült, hogy néhány szlovák uht-tejjel gond van, a vizsgálatok nagy része azonban mostanra fejeződött be. A hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő termék kerül le a polcokról, a Nébih pedig a jövőben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket. A nyomott áron forgalomba kerülő tej kiszűrése azért is fontos, mert a hazai tejgazdaságok a megszűnés határán állnak, mivel nem tudnak versenyezni a részben áfacsalás útján hazánkba kerülő termékekkel. Az utóbbi hetekben már öt nagyobb tehenészet zárt be, a kisebbek pedig be sem jelentik, amikor lehúzzák a rolót. A termelők több alkalommal is felhívták a kormány figyelmét a tarthatatlan helyzetre, és úgy tűnik, a kabinet a következő ülésén foglalkozhat a tejágazat ügyével, ugyanakkor nem kizárt, hogy úgy tárgyal a tejről, hogy meg sem hallgatja a piaci szereplőket. A Miniszterelnökség ugyanis eddig még csak nem is reagált a tejtermelők Lázár János miniszternek címzett petíciójára, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Emiatt a napokban már a második levelét küldte el Lázár Jánosnak a tejtermelők demonstrációs bizottsága. A petíciót a szervezet nevében még 2016. május 23-án átadták a minisztert képviselő Udvarhelyi Csaba főosztályvezetőnek.

Mostani levelükben a tejesek nemcsak erre emlékeztetik a minisztert, hanem arra is, hogy a 2016. május 26-án tartott 51. kormányinfón – egybehangzó sajtóhírek alapján – az hangzott el tőle, hogy vélhetően május 30-án kezdik el az ágazatot érintő problémák tárgyalását, és a tejtermelőket is szívesen várják.

A tejtermelők Lázár Jánosnak írt levelükben megköszönik, hogy a kormány napirendjén folyamatosan szerepel a tejágazat helyzete, ugyanakkor kérik, hogy a Miniszterelnökség tisztelje meg őket a május 23-án átadott petíciójukra adandó válaszával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.