Már az FHB-t is elvesztette Spéder

Az üzletembernek így csak egyetlen fontos érdekeltsége maradt, a médiacsomagja.

MNO
2016. 10. 14. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő részesedését október 14-én a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft. Spéder Zoltán pedig ugyanezen a napon lemondott a társaságban betöltött tisztségéről – tette közzé az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján pénteken.

A közlemények szerint az A64 tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480 forintos árfolyamon 15 572 668 darab 100 forint névértékű „A” sorozatú FHB törzsrészvényét átruházta a jászszentlászlói Fókusz Takarékszövetkezetre és a szentgáli B3 Takarék Szövetkezetre.

Az A64 tulajdoni részesedése 14,354 százalék, szavazati aránya 16,554 százalék volt.

Az ügylet eredményeképpen a Fókusz Takarék a bankban 8 620 534 darab, 9,164 százalék szavazati jogot képviselő „A” sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, melyek alapján a társaságban birtokolt szavazati jogának aránya összesen 9,9 százalék.

A B3 Takaréknak 6 952 134 darab, 7,39 százalék szavazati jogot képviselő „A” sorozatú törzsrészvénye van, amelyek alapján 7,627 százalék szavazati joga van.

Spéder Zoltánnak a tranzakciót követően fennmaradó közvetlen szavazati joga 0,017 százalék, közvetett szavazati aránya 0,319 százalék.

A HVG.hu cikke szerint a két vevő közül az egyik, a B3 a legnagyobb tagja a takarékszövetkezeti integrációnak. 2015 augusztusában jött létre, tíz takarékszövetkezet fúziójával. Elnök-ügyvezetője Vida József, akit nyáron az integrációs szervezet egyik vezetőjének is megválasztottak. A 444 korábbi információja szerint ez a takarék nyújtott több milliárd forintos hitelt a Mészáros családnak. Vida a másik vevővel, a Fókusz Takarékszövetkezet vezetőjével közösen kiadott sajtóközleményében úgy fogalmazott: a sikeres szövetkezeti integráció nem valósulhat meg a szövetkezetek szerepvállalásának és pozícióinak erősítése nélkül.

E fejlemények egybevágnak azokkal a piaci pletykákkal, amelyekről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Ezek szerint az utóbbi időben két kormányközeli csoport – a Matolcsy György jegybankelnök, illetve a Mészáros Lőrinc környezetéhez tartozó pénzügyi körök – vetélkedtek az FHB–Takarékbank–Magyar Posta trióra épülő, több száz milliárd forint szabad forrás felett rendelkező birodalomért. Neve elhallgatását kérő informátorunk úgy tudta, a kormányfő azért söpörhette le a Matolcsy György-féle verziót, mert egyfajta „családi banknak” szánja az FHB-t és csatolt részeit. Részletekről azonban nem beszélt.

Az FHB–Takarékbank–Magyar Posta csoport Spéder Zoltán vezetésével irányította az utóbbi években a takarékszövetkezeti integrációt, de idén júniusban valami megtört a bankár és Orbán Viktor kapcsolatában, ezért a kormányközeli média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.