Nem biztos, hogy valóban biotermék a kukacos alma

A természetes nem mindig egyenlő az egészségesebbel.

Horváth Attila
2016. 10. 31. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben egyre több hír jelent meg arról, hogy valamilyen formában probléma jelentkezett a biotermékeket gyártó vagy forgalmazó cégeknél. Ahogy lapunk is beszámolt róla, a múlt héten egy székesfehérvári mézforgalmazó cégről derült ki, hogy felcukrozott áruval kereskedik. De nemcsak mézzel, hanem fűszerrel, takarmánnyal és számos más termékkel is buknak le gyártók és kereskedők.

– Ha valaki bioterméket állít elő, jelentős többletköltségei keletkeznek. A magasabb bevétel reményében sokan próbálkoznak azzal, hogy ilyen címkével adják el az árujukat. A képlet rendkívül egyszerű: ha olcsón, nem organikus módszerrel előállított terméket dobnak piacra a biotermék árán, könnyedén juthatnak több bevételhez. Ennek megakadályozására uniós szinten átlátható, követhető, visszakereshető ellenőrzési rendszer van érvényben – mondta lapunknak Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető tanára.

A szabályos körülmények között előállított biotermékek hozama alacsonyabb, mint a hagyományos módon előállított mezőgazdasági termékeké, így nem véletlen, hogy drágábbak is. A tudatosabb fogyasztók azonban hajlandók többet fizetni valamiért, amit egészségesebbnek vélnek.

A professzor elmondta, a biotermékeket nem szabad műtrágyával és növényvédő szerekkel kezelni. Ennek azonban nem csupán kedvező hatásai lehetnek, hanem potenciálisan veszélyes is lehet. Ha például nem használnak gombaölő szert, akkor megjelenhetnek a gombatoxinok a termékben, s ez káros lehet az egészségre.

– Sokan azt gondolják, hogy a kukacos a jó alma, mert azt biztosan nem permetezték. De a kérdés az, hogy valóban így van-e. Ráadásul a biotermékek választását leginkább az a hit motiválja, hogy a természetes egyenlő az egészségesebbel. Ez a sztereotípia azonban egyáltalán nem állja meg mindig a helyét. A laikusok nem ismerik az egészség természettudományos alapjait, vannak például, akik azt hiszik, hogy a gyümölcsökben lévő C-vitamin egészséges, míg a szintetikusan előállított mérgező, mert az „molekulát” tartalmaz.

Igaz, szigorú szabályok kötik, mit nevezhetünk biónak, de az utóbbi idők példái azt mutatják, hogy sokan kijátsszák a rendszert. Az egyébként ilyen téren megbízhatóbbnak tartott Németországban is volt példa jelentős mértékű csalásra a közelmúltban. A befektetés nélkül elérhető nyereség ugyanis vonzza az etikátlan nyerészkedőket – emelte ki a biológus. Egyébként ha egy cégről kiderül, hogy csalt a termékkel, akkor idehaza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jogosult arra, hogy eljárjon az ügyben. Általában felfüggesztik, megbüntetik az adott vállalkozást, de rendőrségi feljelentés legfeljebb okirat-hamisítás miatt jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.