Ezt bukták a Kun-Mediátor károsultjai?

A mostani állás szerint nem számíthatnak egy fillérre sem a károsultak.

Tóth László Levente
2016. 12. 19. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok eddig valamivel több mint 193 millió forintnyi vagyont tudtak zárolni, illetve lefoglalni. Ez még a jegybanki büntetésre sem elég, az ugyanis 500 millió forint. Az eltüntetett milliárdoknak a károsultak a jelek szerint bottal ütheti a nyomát. A lefoglalt, illetve zárolt összegből ugyanis a felszámolási törvény szerint előbb a be nem fizetett közterheket, valamint a piacfelügyeleti bírságot kellene kifizetni, a munkavállalók és a befektetők csak ezután következhetnek – írta a Magyar Idők.

„A Kun-Mediátor Kft. volt befektetőit – ellentétben a napokban megjelent több valótlan sajtóhírrel – nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítése során a jegybank intézkedése miatt. Az MNB már tavaly nyáron felhívta a figyelmet: a csődtörvény szerint a károsultak kifizetése a felszámolás során megelőzi a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság teljesítését” – írta sajtóközleményében a jegybank. Értelmezésük szerint mindez azt jelenti, hogy a Kun-Mediátor Kft. volt ügyfeleit semmiféle anyagi hátrány nem éri követelésük érvényesítése során a jegybank intézkedése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank idén augusztusban rótta ki a Kun-Mediátorra a tetemes bírságot. A cég tizenöt éven át törvénytelen tevékenységet is folytatott, hiszen évi 17 százalékos haszonnal kínált befektetést, amivel a nyomozás jelenlegi állása szerint 805, a károsultakat képviselő ügyvéd szerint 1000-2000 ügyfél élt is. A nyomozás szerint 10,5 milliárd, az ügyvéd szerint akár 20 milliárd forintnak is nyoma veszhetett.

Minderre 2015 áprilisában derült fény, amikor sorozatban dőltek be a brókercégek, köztük Dobrai Sándorné cége is. A hatóság szerint pilótajáték-szerű volt az egész befektetés, így az is megtörténhetett, hogy a milliárdok jó része az életszerűtlenül magas hozamok kifizetésére ment el.

A közép-amerikai Belize-ből múlt héten hazahozott, előzetes letartóztatása került Dobrai Sándorné akár tizenöt évet is kaphat halmazati büntetésül.

Riport 

Karcagon már több mint egy éve beszédtéma volt, hogy Dobrai Sándorné Belize-ben tartózkodhat, ezért érthetetlen, hogy miért csak most, decemberben hozták haza a tízmilliárd forintot sikkasztó, nagy kapcsolatrendszerrel rendelkező nőt. Egy karcagi színtársulat idén áprilisban bemutatta „Bróker Marcsi” történetét, amelyben a külföldön rejtőzködő személy a pletykáknak megfelelően a Belizi Maranka nevet kapta. A darabban a bróker a törpéknek ígérgetett. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.