Megindult a roham a letelepedési kötvényekért

A kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 14. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan megugrott novemberben a letelepedési kötvények iránti érdeklődés, miután novemberben 216 külföldi bevándorló élt a pénzért árult letelepedési lehetőséggel. Ez közel négyszerese a szeptemberi és október értékesítési adatoknak, amikor még nem volt szó a kötvényprogram bezárásáról. Lapunk éppen egy hónapja írt arról, hogy megindult az utolsó roham a letelepedési magyar államkötvényekért, miután a kormány az október végén egyértelművé tette, hogy leállítja a programot az év végén. (Az Államadósság Kezelő Központ novemberi értékesítési statisztikáit december elején közli).

Értesülésünk szerint a kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket, olyan sokan akarnak az olcsó és gyors magyar letelepedési programban még utoljára részt venni. Eközben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánypártok idén már nem szüntetik meg a kötvényprogramot, miután a parlament utolsó ülésnapján sem adtak be ezzel kapcsolatos törvénymódosító indítványt. Arra azonban jó volt a program megszüntetésének belengetése, hogy felpörgesse a kötvényértékesítést. A kínai közvetítők már az októberi, elbukott kvótás népszavazást követően felvették a ritmust, miután a program megszüntetésének lehetőségével motiválták a vásárlókat. – A kötvényprogram szigorítása várható, ezért most érdemes élni a soha vissza nem térő lehetőséggel – hirdették a közvetítő cégek. Azt is hozzátették, hogy „hiába kérik a magyar ellenzéki pártok a letelepedésikötvény-program leállítását, az elbukott alkotmánymódosítás nem befolyásolja a kötvényvásárlás útján biztosított bevándorlást, így a program 2017 első negyedévében is folytatódik majd”. Érthető a kormányzat passzivitása a program leállításával kapcsolatban, és a közvetítő cégek nagyfokú aktivitása, mivel rengeteg pénzről van szó. Eddig ugyanis 4247 kötvényt jegyeztek le a közvetítő cégek, amellyel óvatos számítás szerint is (a legolcsóbb árazással számolva) 97,5 milliárd forintos bevételre tettek szert. A közvetítő cégek 45 ezer eurós szolgáltatási díjat kapnak, de náluk csapódik le a 29 ezer eurós kamat is. Egy darab kötvényen lényegében 23 millió forintot keresnek, amely brutálisan magas, 25 százalékos haszonkulcs az állampapírpiacra jellemző 0,2-0,3 százalékos átlagos jutalékszinthez képest. A közvetítő cégeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága adja meg a forgalmazási engedélyt. Jelenleg öt ilyen vállalkozásnak van engedélye, egy kivételével olyan helyszíneken vannak bejegyezve, amelyek igen népszerűek az offshore szigeteken.

Érdekesség, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemcsak azt ígérte meg, hogy még idén kivezetik a kötvényprogramot, hanem azt is, hogy nem hosszabbítják meg az elvileg élethosszig tartó letelepedési engedélyt, az okmány ötéves érvényességi idejét. Úgy tűnik, a pénzért letelepedési engedélyt vásárló külföldiek valamiért nem hisznek a kancelláriaminiszternek. Legalábbis erre utalnak az idei év legerősebb, novemberi kötvényértékesítési adatai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.