Májusban indulhat a kétes lakáslottó

A konstrukcióra nem terjed ki az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, de a szakértők nem csak emiatt aggódnak.

MN
2017. 04. 22. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Central Nok Zrt.-t elsőként ismerte el nemzeti otthonteremtési közösségek megbízható szervezőjeként az MNB, és engedélyezte számára, hogy a közösségek számára tagokat toborozzon, egyúttal jóváhagyta a társaság igazgatóságának nyilvános felhívását egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű nok indítására – közölte a társaság az MTI érdeklődésére. A Magyarországon működő alap tőkéje 100 millió forint.

A társaság értékesítési stratégiájának elsődleges módjaként az értékesítési partnerekkel való együttműködést választotta. A termékről – a törvény erre vonatkozó szabályozásai miatt – egyelőre nem adhatnak pontosabb felvilágosítást – közölték. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis az engedély kézhezvételétől számított 30 napig nem végezhető sem tagtoborzás, sem ügyfél-tájékoztatás.

Arról, hogy mi garantálja a befektetések biztonságát és azt, hogy minden tag lakáshoz jusson a futamidő végére, kifejtették: a prudens törvényi előírások és az MNB felügyelete biztosítja, hogy az ügyfél pénze biztonságban legyen a megbízható szervezőnél; legkésőbb a futamidő végén minden szerződés szerint teljesítő tag lakáshoz jut.

A parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki, mikor jut lakáshoz. A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. A futamidő legalább 10 év, legfeljebb 15 év lehet, a közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut.

A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint.

A közösséget működtető szervező cégnek Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaságnak kell lennie legalább 100 millió forintos alaptőkével. A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. Egy szervező több közösséget is működtethet.

A szervező vagyonának el kell különülnie az általa működtetett nok vagyonától. A törvény kimondja azt is, ha a közösséget fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat. A szervező a közösség működtetésén túl kizárólag a közösség tagjának tulajdonában álló lakóingatlan megvásárlásával és értékesítésével összefüggő feladatokat láthat el.

Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

Az otthonteremtési közösségek megbízható szervezőjeként elsőként elismert Central Nok Zrt. jogelődje Poligrupo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. néven fogyasztói csoportokat szervezett. Az Index szerint a cég a Poligrupo Holding tulajdonában van, 2017. januárig pedig a Carion Zrt. volt a tulajdonosa. A cég székhelye is ugyanott van, mint a Carioné. Arról, hogy a konstrukciót tulajdonképpen két cégre írták ki – a törvényben megszabott feltételeknek csak a Carion és a Poligrupo felel meg –, már korábban is beszámoltak a lapok. Mindkettő egy bizonyos Nyéki Zoltánhoz köthető.

A konkrét érdekkörre írt törvényjavaslatról lapunk is több cikket írt. A tavaly március 17-én elfogadott törvényről például megírtuk, az otthonteremtési csoportokban elhelyezett pénzért senki nem vállal garanciát, nem terjed ki rá az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme. Ez szerepel az MTI most kiadott hírében is. A szakértők nemcsak a betétbiztosítás hiánya miatt aggódnak, hanem a licitálási rendszer kidolgozatlansága, valamint az emberek ezreit becsapó – ezért betiltott – fogyasztói csoportokhoz való hasonlatossága miatt is. A szakértők nem is értik, hogy az Orbán-kormány miért adott zöld utat Rogán Antal kabinetminiszter kezdeményezésének, hiszen az ilyen típusú közösségek gyakori kísérőjelensége a csalás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.