Végrehajtást kezdeményeztünk az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen

Letelepedésikötvény-ügyben jogerős bírósági ítélet ellenére sem adták ki a közérdekű adatokat.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 15. 5:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótörténeti pillanatnak és jogi precedensnek is felfogható, hogy lapunk végrehajtást kezdeményez az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, miután továbbra sem adta ki a parlamenti testület azokat a közérdekű adatokat, amire jogerős bírósági ítélet kötelezi. Lapunk még tavaly indított pert a gazdasági bizottság ellen, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésünkre. A Fővárosi Törvényszék ítélete január 19-én emelkedett jogerőre, vagyis a bizottságnak 15 napon belül, azaz február 3-ig kellett volna a közérdekű adatokat lapunkhoz eljuttatnia. Ez azonban a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a lapunkat képviselő Karsai ügyvédi iroda és a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben hívta fel ennek elmaradására Bánki Erik figyelmét.

A kormánypárti politikus titkolózása azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció szerint a letelepedésikötvény-program átlátható, transzparens szabályozás, emiatt a kormánynak semmilyen titkolnivalója sincsen. A gyakorlat azonban mást mutat. A szóban forgó per előzménye 2015 októberéig nyúlik vissza, ekkor kapott lapunk iratbetekintési lehetőséget az Országgyűlés gazdasági bizottsága által jóváhagyott, többségében offshore cégekből álló közvetítő vállalkozások esetében. Miután lapunk több furcsaságot is feltárt – gyanús összefonódások a tulajdonosi háttérben, dátummizéria a cégbírósági dokumentumokon – ismét betekintést kértünk az iratokba, miután a korábbi alkalommal nem másolhattuk le a dokumentumokat, amire elvileg jogosultak lettünk volna. A cikk megjelenését követően a bizottság már nem engedett minket a dokumentumok közelébe. Közérdekűadat-igényléseinket is rendre elutasították, ezért fordultunk végül a bírósághoz. A nyolc cégből végül hét esetében nem kaptuk meg az adatokat, mert egy éven belüli, ismételt adatkérést nem engednek meg a jogszabályok, miután fideszes javaslatra szigorodott az ezt szabályozó jogszabály.

Az egyik közvetítő cégről azonban csak a peresített adatkérés során tettünk fel kérdéseket, ezt a pontot jogerősen meg is nyertük, de a fideszes többségű gazdasági bizottság mégsem adja ki az adatokat. – Tudtommal közérdekűadat-igénylés esetében még nem volt arra jogi precedens, hogy bírósági végrehajtást kelljen kérni – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója. Ligeti szerint egy alkalommal, Lázár János kancelláriaminiszter utazásaival kapcsolatos per során közel jártak az adatok kiadásának kikényszerítéséhez, végül erre nem került sor, mert Lázár János önként teljesítette az ítéletben foglaltakat. A végrehajtó bíróság egyébként többféle eszközzel élhet. A bírósági ítélet kikényszerítésének enyhébb formája pénzbírság kirovása, míg a legdrasztikusabb intézkedés az lehet, hogy karhatalom, azaz rendőri kísérettel foglalja le bíróság által kijelölt végrehajtó az Országgyűlés épületében a közérdekű adatokat tartalmazó aktákat.

A gazdasági bizottság ellen azóta újrakezdődött a per, ezúttal a TI adta be a kérdéseket, elsőfokú ítélet május 3-án várható a Fővárosi Törvényszéken. Más állami szervek is titkolóznak. Hiába nyert lapunk első fokon pert az Államadósság Kezelő Központ ellen, az adósságkezelő sem adta ki a közérdekű adatokat, helyette másodfokra vitte az ügyet. Ennek tárgyalása május 19-én lesz.

Úgy tűnik, hogy az országgyűlési képviselők sincsenek szerencsésebb helyzetben. Demeter Márta független parlamenti képviselő kilenc kérdést tett fel írásban Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek. Többek között arra volt kíváncsi, hogyan fordulhatott elő, hogy a letelepedésikötvény-értékesítésben részt vevő egyik offshore céget egy nappal hamarabb alapították meg, minthogy Rogán Antal egyáltalán beadta volna a kötvényprogramot lehetővé tevő jogszabály-módosító indítványát az Országgyűlésnek. A lapunk által feltárt ügy azért vet fel kérdéseket, mert honnan tudhatta valaki egy külföldi adóparadicsomban, hogy egy magyar képviselő másnap olyan törvénymódosítást fog kezdeményezni, amelyből milliárdos haszon realizálható. Rogán Antal nemcsak a nyilvános szerepléseit hanyagolja, de írásbeli kérdésekre sem reagál. Helyette Dömötör Csaba államtitkár küldött egy kétmondatos választ. – Engedje meg, hogy kérdésnek álcázott rágalmait visszautasítsam. Beadványa újabb bizonyítéka annak, hogy a baloldali pártok és az azokat elhagyó képviselők érdemi mondandó hiányában alaptalan lejárató akciókkal töltik majd a választásig hátralévő időszakot – közölte az államtitkár. Demeter Márta lapunknak azt mondta, hogy ismét beadja a kérdéseit Rogán Antalnak címezve, mert felháborítónak tartja Dömötör Csaba államtitkár reakcióját, hiszen a jogszabályok értelmében a miniszternek, vagy az általa kijelölt személynek érdemben kell válaszolnia egy országgyűlési képviselő által feltett kérdésekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.