A jegybank magyarázza a közjó mibenlétét

Az MNB-alapítványoknak juttatott pénzből finanszírozzák a közpénzügyi oktatókönyvet.

Hajdú Péter
2017. 07. 31. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György jegybankelnök nélkül nem jöhetett volna létre az a 700 oldalas könyv, amelyben többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, valamint az Állami Számvevőszék tagjai elmélkednek arról, mi is a közjó, és miként kell védeni – írja a 24.hu. A Vezetés a közjó szolgálatában (Közpénzügyi gazdálkodás és menedzsment) című, nemrég megjelent kiadványban a közszféra vezetőinek adnak tanácsot a szerzők.

Annál is inkább álságosnak látszik a kezdeményezés, mert a könyvet megjelentető Typotex kiadó éppen azoktól a jegybanki alapítványoktól kapott összesen 5,7 millió forintot a kiadványra, amelyek a nekik juttatott 267 milliárd forint közpénz felhasználását igyekeztek kormányzati segédlettel eltitkolni. Matolcsy György, illetve a kormánypártok érvelése szerint ugyanis a magyar felsőoktatás finanszírozásánál nagyobb összegű juttatás „elvesztette közpénzjellegét.” A titkolózás azonban sikertelen volt, mert az Alkotmánybíróság érvénytelenítette a vonatkozó törvényt, s 2016 tavaszán nyilvánossá váltak a juttatásokról szóló szerződések. Ekkor derült arra is fény, hogy a Matolcsy György uszályában lévőknek is bőven jutott a közpénzből.

Több pénzügyi szakértő, köztük korábbi jegybankelnökök is vitatják, hogy ekkora összeget olyan célra fordíthatott volna az MNB, amely nem az alaptevékenységéhez kötődik. A jegybanktörvény szerint ugyanis ilyen célra kizárólag a bírságokból befolyó összeget, azaz néhány milliárd forintot költhetett volna az intézmény. Matolcsy György jegybankelnök viszont lapunknak adott interjújában korábban arról beszélt, hogy jogos a közpénz ilyen módon történő elköltése, mert a törvény nem tiltja kifejezetten az ez irányú befektetést.

Ugyancsak eltitkolni tervezett közpénzből, azaz jegybanki alapítványok révén finanszírozzák a kirívóan magas ösztöndíjakat a Pécsi Tudományegyetemnek azon a doktori iskoláján, ahol számos jegybanki alkalmazott, több jegybanki alapítványi tisztségviselő, illetve a Matolcsy Györgyhöz közeli MKB Bankhoz köthető személy folytat tanulmányokat.

Azért is visszatetsző a jegybanki igyekezet a közjó értelmezésével kapcsolatosan, mert a jegybank elnökének barátnőjét, Vajda Zitát, bár nem volt osztályvezető, mégis 1,7 millió forintos osztályvezetői javadalmazással alkalmazták korábban az intézménynél, szintén közpénzből. Mindennek fényében érdemes elolvasni a jegybankelnök bevezető szavait: „a Magyar Nemzeti Bank kiemelt feladatának tekinti a közjó szolgálata iránti elkötelezettség megerősítését a közszféra számára, amelynek közvetlen hatása van a gazdasági és a társadalmi környezetre, a vállalkozásokra és a polgárok életére.” Majd ezekkel a szavakkal zárja mondandóját: „Olyan legyen, mint egy világítótorony, amely mindenkinek megvilágítja a célját, a közjó szolgálatának elősegítését és az ahhoz vezető, nem mindig könnyű utat a közpénzekkel gazdálkodó szervezetekben.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.