Nem fizetik túl alkalmazottaikat Mészáros Lőrinc cégei

A felcsúti polgármester építőipari vállalkozásainál bruttó 1400, míg másutt akár 4900 forintot is lehetett keresni óránként.

Hava Nikita
2017. 08. 16. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyok a különbségek a hazai építőipari cégek szellemi és fizikai dolgozóinak fizetései között, és ez még a közbeszerzéseken taroló nagy társaságokra is igaz – legalábbis a beszámolókból nyilvánosan megismerhető adatok alapján. A 2016-ban az év egészét tekintve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) intézményi munkaügy-statisztikai jelentéseiben a bruttó átlagkeresetet 263 200 forinton határozták meg Magyarországon. A felcsúti polgármester tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft.-nél viszont a fizikai dolgozók ennél tízezer forinttal kevesebbet kaptak, átlagosan 252 ezret, szemben a szellemi munkavállalókkal, akik átlagosan bruttó 423 ezer forinttal mehettek haza. (Grafikonunkon a szellemi és a fizikai dolgozók bérének együttes átlagát tüntetjük föl.)

A Mészáros és Mészáros Kft.-nél átlagosan 120 fő dolgozott tavaly: 63 fő fizikai, 57 pedig szellemi munkát végzett a cégnél. A szinte minden fontos közbeszerzést bezsebelő felcsúti polgármester – az adatokból az derül ki, hogy – nem alkalmaz annyi fizikai munkavállalót, amennyi az összes beruházás kivitelezéséhez szükséges lehet. A kiegészítő mellékletben található egyéb igénybe vett szolgáltatások soron 105 millió forintos kifizetés van elkönyvelve, az építőipari cégek ide szokták beírni azokat a tételeket, amelyeket alvállalkozókkal végeztetnek. Mészáros Lőrinc egy másik vállalkozásánál, a főleg vasúti fejlesztéseket végző R-Kord Kft.-nél már átlagos bruttó bér feletti fizetéseket kínálnak a dolgozóknak, egy fizikai munkás átlagosan havi 282 ezer forintot keresett tavaly, míg egy irodista bruttó 586 ezret.

Az építőipari közbeszerzések legnagyobb cégei sokkal kevesebb árbevételhez jutottak 2016-ban, miután az uniós kifizetési ciklusok közötti üresjárat érződött a piacon. A régi programok már kifutottak, az újakat még nem írták ki. Egyedül az állami megrendelésekkel alaposan feltöltött, felerészben Garancsi István üzletember tulajdonában álló Market Zrt. javította a pénzügyi eredményeit. Itt volt az általunk vizsgált társaságok között egyébként a legmagasabb az átlagfizetés: bruttó 4962 forintot kerestek óránként az alkalmazottak.

A legrosszabb fizetéseket a vizsgált körben a Mészáros Lőrinc gyermekei tulajdonában álló, magasépítéssel foglalkozó Fejér-B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt. adta, ennél a cégnél bruttó 225 ezer forintot vihettek haza a fizikai dolgozók havonta, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1452 forint volt egy munkás óradíja. Őket követi az idén a legtöbb állami közbeszerzést nyerő, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt, átlagban 1689 forintos bruttó óránkénti bérezéssel.

A statisztikai hivatal adatai szerint az építőipar a nemzetgazdaságon belül a harmadik legrosszabbul fizető ágazat volt 2016-ban. A havi átlagkereset 216 ezer forint volt. Nem véletlen, hogy egyre több hír szól arról: már tarthatatlan a munkaerőhiány, mert elvándorolnak a dolgozók. A vállalkozók arra is panaszkodnak, hogy nemcsak a dolgozni vágyók számával van gond, hanem a szakértelmével is. Erre mutatott rá korábban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke is. Korábbi nyilatkozata szerint a várható megrendelésekhez képest 10-15 ezer szakmunkás hiányzik az építőiparból, a szervezet idén a termelés 15 százalékos növekedésére számít. Hozzátette: a válság éveiben, 2007 és 2013 között csaknem 80 ezren távoztak a magyar építőiparból, számuk azonban az utóbbi években ismét nőtt, így jelenleg 286 ezren dolgoznak az ágazatban. A szakemberhiány a fővárosban és környékén a legsúlyosabb, mivel a fellendülés e térségben a legerőteljesebb.

A gondok ellenére júniusban az építőipari termelés teljesítménye 1,1 százalékkal volt magasabb a májusi szintnél, a szakági vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene pedig április végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi bázist. Vagyis elképzelhető, hogy megindul a fizetések emelkedése is, enélkül ugyanis aligha maradhat növekvő pályán az ágazat.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.