Többmilliós fizetés mellé is kedvezményes hitelt kapott az MNB-alelnök

Nagy Márton 43 millió forintos kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt kapott.

MN
2017. 09. 05. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy feltűnően alacsony, mindössze 0,9 százalékos kamatot fizet a 32,2 millió forintos munkáltatói kölcsön után Vajda Zita, vagyis most már Matolcsy Zita, a jegybankelnök felesége.

A 24.hu később megtudta, hogy van két alelnök, aki ugyancsak igényelt és kapott is a méltányos munkáltatói kölcsönből, majd annak a segítségével lakást vásárolt. A jegybank korábban arra nem tért ki, hogy kik ők, ám a 24.hu kérdésére válaszolva most mégis megnevezte az érintetteket.

Nagy Márton, aki az alelnökök közül a monetáris politikáért és a hitelösztönzésért felelős a jegybankban, 43 millió forintos, kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt kapott három éve. Vagyonnyilatkozata alapján a kedvezményes kölcsön segítségével vett egy 89 négyzetméteres (plusz 12 négyzetméter terasz) társasházi lakást Budapesten, a XII. kerületben – ez az egyetlen ingatlana. A szabályzat szerint legalább 30 százaléknyi önerőt kellett hozzátennie a hitelhez, így az ingatlan, amelyet megszerzett a jegybanki kölcsönnek is köszönhetően, 60 millió forintnál is drágább lehetett. 

A vagyonnyilatkozatán az is nyomon követhető, hogy gyors ütemben, havonta 800-900 ezer forinttal csökken a tartozása Nagynak, ez alapján a hitel futamideje négy év körül lehet, most még 8,1 millióval tartozik a munkahelyének – teszi hozzá a portál. Azt írják, jövedelmét tekintve a tavalyi volt a legjobb éve Nagy Mártonnak, mert az MNB-alelnöki fizetés több mint megduplázódva 4,5 millió forintra nőtt. A csúcson, 2016 júniusa és novembere között Nagy havi jövedelme (az alelnökségért és egyéb megbízatásokért) meghaladta a bruttó 9 millió forintot is. Azóta négy poszttól is kénytelen volt megválni: most a 4,5 milliós alelnöki alapbért 2,4 millióval fejeli meg négy másik tisztsége, vagyis a 24.hu szerint havonta csaknem bruttó 7 millió forinttal számolhat.

Mint a portál megtudta, Windisch László, a másik alelnök 5 millió forintos kedvezményes hitelt kapott tavaly. Ezzel azonban már a harmadik ingatlanhoz jutott hozzá a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért felelős alelnök:

Windisch a havi bruttó 4,5 millió forintos alelnöki alapfizetés mellé havonta bő 2,4 millió forintnyi bruttó jövedelmet bezsebel négy, a jegybankhoz kötődő cégben vagy szervezetben betöltött posztért. Emellett havi 120 ezer forintot ingatlan-bérbeadásból is szerez. A tavaly felvett tartozásából még 3,1 millió forint megvan – írja a 24.hu.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja kedden közölte: szerinte elfogadhatatlan, hogy a jegybank alelnöke, Nagy Márton havi bruttó 7–9 millió forintos jövedelme mellé még 43 millió forintnyi csaknem ingyenes lakáshitelhez is jutott. Kiemelte, hogy a legnagyobb kedvezményes hitelek 43, 46 és 50 millió forintosak, és a hitelfelvevők között szerepel az MNB két alelnöke és egy ügyvezető igazgatója is. „Matolcsy elnöksége alatt eddig összesen 3,6 milliárd forintnyi közel ingyenes hitelt osztogattak szét 402 főnek” – fűzte hozzá, és kitért arra is, hogy az MNB-re hagyományosan nem vonatkozik a köztisztviselői bértábla, és „Matolcsy hatalomra kerülését követően Orbánék eltörölték a Simor András jegybankelnöksége alatt bevezetett, kétmillió forintos bérplafont”. 

Spät Judit szerint tisztességtelen, hogy az alelnök kiugró fizetése mellett még az adófizetők pénzén nyerészkedik, ezért azonnal vissza kellene fizetnie a maradék hitelt és az eddig elért nyereséget, a hitelezési programot pedig azonnal le kell állítani. Az Együtt elnökségi tagja arra is felhívta a figyelmet: továbbra sem tisztázta Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a felesége vagy a lánya révén ő is hasznot húz-e a kedvezményes hitelekből. Spät Judit közölte: azt tudta meg korábban, hogy az MNB egyik ügyvezető igazgatója is kapott 35 millió forintos hitelt, de Polt nem hajlandó arra válaszolni, hogy ügyvezető igazgatói beosztásban dolgozó felesége-e az érintett. „Amíg ezt nem tisztázza, addig a gyanú árnyéka vetül a legfőbb ügyészre, ami tovább rombolja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat” – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.