Hazánk is megszavazta, öt évig használatban marad a legnépszerűbb és leggyűlöltebb méreg

Nyertek a multik, miután Magyarország is megszavazta a glifozáttartalmú gyomirtó szerek használatát.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 27. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta hétfő délután az Európai Unió illetékes fellebbviteli bizottsága a glifozáttartalmú gyomirtó szerek engedélyének további öt évvel való meghosszabbítását – közölte a Magyar Nemzettel az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Aikaterini Aposztola lapunknak elmondta: a huszonnyolc tagállamból tizennyolc szavazott mellette, kilenc ellene, egy tartózkodott a testületben. Hozzátette azt is, hogy az uniós jogszabályok szerint ha a fellebbviteli testület pozitív véleményt fogad el egy vitatott kérdésben, akkor az Európai Bizottságnak el kell fogadnia a döntést. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban újabb öt évig használhatók a glifozáttartalmú gyomirtó szerek.

Az ügy előzménye, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége legfrissebb tanulmányában a glifozátot a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolta, emiatt a környezetvédők és több uniós ország is a szer betiltását sürgeti. A szer világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó. A WHO szerint a kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben programozott és nem programozott sejthalált válthat ki.

Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok negyvenöt százaléka szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgálat szerint a magyar talajok is szennyezettek. A világszervezet kutatásának eredménye leginkább az amerikai multinacionális cég, a Monsanto Roundup néven forgalmazott gyomirtó termékét érinti, hiszen ez a világ legelterjedtebb glifozáttartalmú gyomirtó szere.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, három héttel ezelőtt nem kapta meg a szükséges, minősített többséget az Európai Tanács munkacsoportjában a glifozáttartalmú gyomirtó szer engedélyének tíz évvel való meghosszabbítása. Brüsszelben tizennégy uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodással halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Érdekesség, hogy Magyarország az engedély meghosszabbítása mellett szavazott. A szer forgalmazási engedélye idén decemberben járt volna le, és ezért kellett az EU-nak döntenie, hogy meghosszabbítja, és ha igen, hány évvel a glifozáttartalmú gyomirtó szer engedélyét.

Első körben a brüsszeli szavazás szokatlanul hosszú, tízéves engedélymeghosszabbításról szólt, holott az általános eljárás szerint ötévente kell az engedélyt meghosszabbítani. A hétfői voks végül ötéves időtartamra adta meg az engedélyt. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a szer ellenzői vesztettek volna.

Franciaország korábban jelezte, hogy hároméves engedélyhosszabbítást tartana célszerűnek, ugyanis ennyi idő kellene a gazdáknak ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő helyettesítési szert, amellyel kiváltható a Monsanto glifozátot tartalmazó terméke. Nagy kérdés, hogy a glifozát ellen leghangosabban tiltakozó franciák mit lépnek a következő években, elkezdik a szer kiváltását a mezőgazdaságban vagy elfogadják a multinacionális cég győzelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.