Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

CBA-alapító: Öt-hatezer bolt el fog tűnni a piacról

Baldauf László a Magyar Időknek beszélt arról, miért a Lidlnek adta át hét üzletének üzemeltetését.

MN
2017. 12. 19. 5:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltozott a kiskereskedelem szerkezete, átalakultak a vásárlási szokások, nem a városszéli hipermarketek a fogyasztás nagy nyertesei, hanem a lakóházakhoz közelebb lévő kisebb áruházak, ahol naponta intézheti bevásárlásait a középosztály – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Baldauf László, a CBA-csoport egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke.

„A diszkontok kiszorítják a hipermarketeket, nem csupán hazánkban, globálisan jellemző ez az irányváltás. A Tesco emiatt roppant meg Angliában a kétezres évektől mostanáig” – mondta Baldauf, aki nemrégiben aláírta a szerződést hét üzletének átadásáról a Lidl német diszkontláncnak. Döntését azzal indokolta, hogy visszavonul a kiskereskedelemből. A boltok átvételének lehetőségét felajánlotta a CBA más vezetőinek és kollégáinak is, végül azért esett a választása a külföldi diszkontláncra, mert ezt tartja a legstabilabb jövő előtt álló piaci szereplőnek.

„A Lidl az egyik legdinamikusabban fejlődő, jól szervezett diszkontlánc, ezért biztos döntésnek tűnik a boltok átadása. A következő 20-25 évben ez a vállalat még Magyarországon lesz, míg más kereskedelmi cégek kivonulhatnak hazánkból” – fogalmazott Baldauf, aki nem tartja ugyan egészségesnek, hogy az élelmiszerboltok többsége külföldi tulajdonban van, de rájuk is szükség van a verseny érdekében.

„Tudomásul kell venni viszont, hogy Magyarország lakosságához képest aránytalanul telített a piac, ezért néhány éven belül a jelenlegi 14 és fél ezerből öt-hatezer bolt el fog tűnni a piacról. Ausztriában a 8,3 millió lakosra 7200 élelmiszerüzletet jegyeznek, és a számuk stagnál vagy inkább fogy az átalakult igények miatt. A hazánkban várható lemorzsolódás a nemzetközi és a magyar cégeket is érinteni fogja” – mondta a CBA-alapító. 

Baldauf mindezek ellenére fontosnak tartotta kiemelni, hogy jövőre újra bizalmat kell szavazni a kormánynak, a választást meg kell nyernie a Fidesznek. A beszélgetést úgy zárta: „Hajrá, Magyarország! Hajrá, Orbán Viktor!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.