Karácsonyi meglepetés: dupla csekket postázott a kukacég

Van, aki előbb kap fizetési felszólítást, mint számlát. Jövő áprilisig biztosan marad a káosz.

Illés József
2017. 12. 12. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem működik megfelelően az állami kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos számlázási rendszere. A szemétszállítási számlák az ország több településén késve és hibás összegről kiállítva érkeznek meg. Néhol hamarabb kapják meg az ügyfelek a fizetési felszólítást, mint az aktuális csekket. Lapunk egyik érdi olvasója pedig arról számolt be, hogy egyszerre két azonos összegű számlát is kapott. A fennakadások annak ellenére is rendszerszintűek, hogy mostanáig csaknem kétmilliárd forintjába került az adózóknak a bizonylatkészítő rendszer, amelynek az eredeti ígéretek szerint már tavaly áprilisban be kellett volna indulnia.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: arra lehet számítani, hogy az állami kukacég az eredeti tervekhez képest kétéves csúszással, leghamarabb jövő áprilisban lesz képes országszerte pontos számlákat kiküldeni. Addig sok területen maradnak a hibás bizonylatok, nem kis gondot, bosszúságot okozva a családoknak. Az elnök mindehhez hozzátette, hogy a számlázási rendszer hibátlan működéséig még mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az adózóknak. Idén – a tavalyi megközelítőleg húszmilliárd forint után – hozzávetőleg tízmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek az állami kukavállalat fenntartása. Jövőre pedig további közpénzmilliárdokat nyel majd el a holding fenntartása és működtetése, mindaddig, amíg nem lesz képes hibátlan számlákat kipostázni valamennyi településen, és maradéktalanul beszedni a szemétszállítási díjakat. Így persze egyre több pénzébe kerül a lakosságnak, hogy megfizesse a „rezsicsökkentés” árát.

Emlékezetes: a kukacég nem végez szemétszállítási feladatokat, azt a többnyire önkormányzati kézben lévő vállalkozások látják el. Közülük korábban többet arra kényszerített az állami kukavállalat, hogy bérszámlázást végezzen helyette, miközben az állami cég feladata lenne, hogy beszedje a díjakat. Ám a társaság inkább csak lefölözi és részben újraosztja a szemétszállítási bevételeket. A lakossági hulladékot elszállító szolgáltatók csak annyi pénzt kapnak, hogy működőképesek maradjanak, és rendszerint csak az utolsó pillanatban jutnak hozzá a számukra a kukaholding által megítélt támogatáshoz.

Már eddig is hatalmas összegeket költött a nemzeti kukaholding a hibásan működő országos számlázási rendszerére. A kukacég legutóbb szeptemberben 1,26 milliárd forint értékben adott megbízást a bizonylatkészítő gépezete üzemeltetési és informatikai támogatási feladatainak az ellátására. A pályázat nyertese ezúttal is az Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. lett. Amint arról beszámoltunk: az NHKV a csekkrendszer kialakítására először tavaly szeptemberben kötött szerződést ezzel a vállalkozással, amelynek a keretében jól fizető állami megbízáshoz jutottak a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember, Garancsi István Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc nyerte meg tavaly ősszel is a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének a megalkotására. A munkák elvégzésének a díját aztán elmúlt év novemberben 603 millió forintra növelte a kukavállalat. A kukacég később a számlázáshoz kapcsolódóan kiírt még egy 49 millió, illetve egy 24 millió, egy 17,7 millió és egy 17 millió forintos pályázatot is.

A kormányzat a jövőben még bőkezűbben költi majd az adóforintokat a holdingra. A kabinet 2019-ig mintegy százmilliárd forintot fordít a hulladékszektorra. Azt ígérik, hogy a fejlesztés keretében új járműveket vesznek, egységesítik a lomtalanítást és a zöldhulladékgyűjtést, és automata válogatóműveket állítanak üzembe. Emellett előírják, hogy 50 kilométeren túlra nem szállíthatnak szemetet a kukásautók, illetve a begyűjtés helyétől száz kilométeren belül meg kell oldani az újrahasznosítást. Becslések szerint a célok eléréséhez nem lesz elegendő százmilliárd forint, legalább háromszor ennyit kell majd a rezsicsökkentéssel „kiéheztetett” ágazat rendbetételére költeni. Így végül több száz milliárdba kerülhet az adózóknak a kormányzat rezsiajándéka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.