Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szellemnegyedre is futotta Mórahalmon

A sikeres pénzszórás valóságos mementója az a létesítmény, amely a fideszes mintatelepülés szélén található.

Sarnyai Gábor
2017. 12. 28. 4:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mórahalmon dübörög a gazdaság. Igazi fideszes mintatelepülésről van szó, ahová dől a pénz. Felsorolni is nehéz lenne, milyen – hasznos és kevésbé hasznos – fejlesztések valósultak meg eddig a Szeged környéki, határ menti városban, természetesen főleg az uniós támogatásoknak köszönhetően. Az önkormányzat nem válogat: a pályázat az pályázat, mindegy, hogy kormányzati, uniós vagy norvég a pénz forrása. De hogy aztán van-e bármi értelmük, az már más lapra tartozik.

A sikeres pénzszórás valóságos mementója az a múzeumszerű negyed, amely a település szélén található. Itt épült fel 2015-re a mostanra méltán híres-hírhedté vált Mini Hungary Park, ahol több mint ötven miniatürizált épület található; a makettek az 1910-es Magyarország történelmi épületeit mutatják be 1:25-ös méretarányban. A beruházás meglepően sokba, 650 millió forintba – makettenként 11 millió forintba – került, ráadásul olyan hiányosságok merültek fel, hogy a nemzetgazdasági tárca végül visszakövetelte a teljes uniós támogatást, vagyis 436 millió forintot. Az önkormányzat, hogy elkerülje a makettpark teljes enyészetét, kénytelen volt azt potom 50 millióból megvásárolni.

Ottjártunkkor éppen fóliasátrakat építettek a makettek fölé, ezzel óvva őket az időjárástól, mivel a kivitelező annak idején beltéri anyagokat használt a megépítésükhöz. De ebben a különös negyedben található még norvég pénzből épült termálfalu, idősek otthona, vendégház, mintatanya, sportcsarnok és lovas színház. A létesítmények az előző uniós ciklus alatt nőttek ki a földből, de a helyszínen járva olyan érzése támad az embernek, mintha csak díszletként szolgálnának. Egy helyi vállalkozó szerint az idősek otthonában csak az ellenőrzések alkalmával vannak idősek, a Babosnak hívott mintatanyát pedig esküvőkre adja bérbe az önkormányzat. A vállalkozó azt is elmondta nekünk, hogy az önkormányzat a pályázatok miatt monopolhelyzetbe került a településen, a vállalkozók csak bérlők lehetnek, a piaci lehetőségeknek egyszerűen nem marad gazdasági tér.

Mórahalmon nemcsak az omladozó maketteket kell fóliasátrazni. A környéken erősen jelen van a zöldség- és a gyümölcstermesztés, az ágazat pedig régóta munkaerő-hiánnyal küzd, amit a helyi gazdák romániai vendégmunkásokkal próbálnak megoldani. Az együttélés azonban nem éppen zökkenőmentes. Volt itt már gazdagyilkosság, román vendégmunkások letartóztatása, jobbikos tüntetés a vendégmunkások ellen, és kiszivárgott egy olyan képviselő-testületi hangfelvétel, amely a rabszolgatartó társadalmat idéző állapotokról adott tanúbizonyságot. Hogy a 2014-ben kiszivárgott hangfelvétel tartalma – miszerint az önkormányzat a közterületesekkel tartja távol a románokat a várostól – igaz-e vagy sem, azt nem tudhatjuk, de az általunk megkérdezett helyiek nem szoktak velük találkozni az utcákon. A mezőgazdasági munkások helyzetéről a helyi kocsmában kérdezősködtünk. Egy napszámból élő helyi azt mesélte, hogy van olyan gazda, akinek „húsz cigánya is van”, és csak nagy harci késsel az oldalán mer járkálni a munkások között. Az idegenvezetésünket elvállaló helybéli autóval vitt el bennünket a gazdaságokhoz, ahol állítása szerint az egymásra pakolt kék konténerekben laknak a napszámosok. A tanyákon látható konténerek egyébként ugyanúgy néznek ki, mint a néhány kilométerre található tranzitzóna menekülteket szállásoló konténerei.

Ha ilyen sok külföldi munkaerő tartózkodik a homokháti településen, akkor rögtön érthetővé válik – gondolnánk –, hogy miért Mórahalom az első olyan település az országban, ahol állami támogatásból 94 férőhelyes munkásszálló épülhet. A központi pályáztatásról szóló rendelet még márciusban jelent meg, a közel 440 millió forintos projekt – ebből nagyjából 170 millió forint az önerő – alapkövét a napokban rakták le. Azonban az általunk megkérdezettek mind megrökönyödtek már csak a feltételezés hallatán is, hogy azt esetleg a földeken dolgozó román vendégmunkásoknak szánnák. Megkérdeztük Nógrádi Zoltánt, a település fideszes polgármesterét is, hogy kinek épül a munkásszálló, valamint hogy mely gazdasági szektorok szenvednek legjobban a munkaerőhiánytól. Nógrádi elmondta, hogy mindenütt hatalmas a hiány, de a munkásszállót az ipari parkban lévő vállalkozásoknak szánják, vagyis nem a gazdáknak, hiszen azok megoldják maguknak ezt a problémát.

A kormányhivatal indoklása szerint azért kapta Mórahalom az első munkásszállót, mert évek óta élen jár az innovációs fejlesztésekben, a munkanélküliség pedig rendre az országos átlag alatt van. A helyiek szerint viszont a polgármester „jó fekvése” segíti a települést a szerteágazó pályázati sikerekhez. Ám annak ellenére, hogy sok az átadandó beruházás, a fideszes felső vezetés a legtöbbször elkerüli a várost. Ez állítólag Nógrádi Zoltán és Lázár János kancelláriaminiszter rég elmérgesedett viszonyának tulajdonítható, és sokan a régebben virágzó Mórakert Szövetkezet tönkremenetelét sem bocsátották meg a polgármesternek. Azonban ez a „kegyvesztettség” sem akadályozta meg eddig a várost az eurómilliók megszerzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.