A tudatosságban segítenek a kütyük

Magyar Nemzet
2019. 02. 11. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább arra serkentik az okosórát vagy -karkötőt használókat az eszközeik, hogy többet mozogjanak, sétáljanak. Az is igaz, hogy az ilyen kütyük tulajdonosai közül sokan egyáltalán nem érzik azok hasznát.

Az elmúlt egy évben a 18 évnél idősebb internetezők több mint fele használt fizikai aktivitása, illetve állapota mérésére valamilyen eszközt és az ahhoz kapcsolódó alkalmazást. Ilyenek jellemzően az okosórák, az okostelefonos applikációk, amelyekkel mérni lehet az aktivitást, regisztrálni a sportra fordított időt, illetve az alvás mennyiségét, minőségét is.

Az eNet Internetkutató és Tanácsadó által megkérdezettek nyolc százaléka kipróbált ilyen alkalmazást, de már egyiket sem használja, elsősorban azért, mert mégsem volt szüksége a mérésekre vagy megfeledkezett az eszköz használatáról. Viszont mintegy 2,6 millió felnőtt internetező rendszeresen monitorozza az aktivitását, negyedük okostelefonos alkalmazást használ, harmaduk pedig hagyományos eszközt: vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt. Tízből egy internetező okosórát, illetve okoskarkötőt használ.

A rengeteg begyűjtött adat kapcsán felmerül a kérdés, hogy ténylegesen hasznosítják-e is azokat a felhasználók. Az okosórát használók túlnyomó többsége, 70 százalék általános érdeklődésének kielégítésére olvasgatja az adatokat, míg 38 százalék kifejezetten az egészsége monitorozására. Csak minden tizedik felhasználó nyújtja át a számokat az orvosának. Ugyanennyien a sportteljesítményük növelését célozzák az adatok elemzésével. Az okoskarkötőt rendszeresen viselők között szinte minden fenti kategóriában magasabb arányokra derítettek fényt a tanulmány készítői.

Akár karkötőről, akár óráról van szó, a többség szerint nem vagy csak kismértékben befolyásolja az eszköz az életüket. Mindössze a megkérdezettek negyede-ötöde válaszolt úgy, hogy jelentős mértékben támaszkodnak a kütyüre az életvitelük javításáért. Megállapítható az is, hogy ők többet tesznek az egészségükért, mint a felnőtt internetezők általában – legalábbis a saját megítélésük szerint.

A különbség a 40 év felettiek körében látszik igazán. Az okoseszközt viselők az átlagos netezőkhöz képest nagyobb arányban sportolnak, szednek étrend-kiegészítőt és járnak legalább évente szűrővizsgálatra. Egyszersmind jónak vagy nagyon jónak vélik a saját egészségi állapotukat, míg ugyanez a felnőtt internetezők kevesebb mint felére igaz. Ráadásul az okoskarkötősök közel kétharmada rendszeresen sportol, ami a hazai viszonyok között kiemelkedő. Összességében az okosórák és -karkötők leginkább arra serkentik viselőiket, hogy többet mozogjanak, sétáljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.