Közpénzügyi szempontból indokolt a művészeti egyetemek összevonása

A pénzügyi és a vagyongazdálkodás szempontjai alapján indokolt és észszerű megoldás lehet az öt művészeti egyetem összevonása — nyilatkozta lapunknak az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László mindezt az eddigi számvevőszéki elemzések megállapításaival indokolta, ezekből ugyanis az derül ki, hogy az érintett felsőoktatási intézmények gazdálkodása évek óta nem felel meg az előírásoknak. Nemrég újabb vizsgálatok indultak.

Jakubász Tamás
2019. 02. 23. 12:42
null
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is vizsgálódik az ÁSZ Fotó: Kallos Bea Forrás: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatási intézményeknek minta­adó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat és szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt – így nyilatkozott lapunknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László hozzátette: az ÁSZ elmúlt években végzett ellenőrzései arra mutatnak rá, hogy ezek az elvárások egyáltalán nem jutottak érvényre az öt művészeti egyetemnél, nevezetesen a Magyar Képzőművészeti Egyetemnél (MKE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnél (MOME), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnél (LFZE), a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE), valamint a Magyar Táncművészeti Egyetemnél.

Az elnök röviden felidézte a számvevőszék korábbi tapasztalatait. Az ÁSZ 2014-ben és 2015-ben indított ellenőrzést a felsőoktatási intézményeknél. A számvevők akkor áttekintették az öt művészeti egyetem pénzügyeit, gazdálkodását is, s mindenekelőtt azt rögzítették, hogy az öt intézmény mindegyike több milliárd forint költségvetési támogatáshoz jutott a vizsgált időszakban.

– A számvevőszék akkor számos hiányosságot állapított meg a művészeti egyetemek szabályos működését garantáló kontrollrendszer kialakítása és működtetése kapcsán. Ezek sok esetben a pénzügyi és a vagyongazdálkodás területén sorozatos szabálytalanságokhoz vezettek, így a közpénzfelhasználás nem felelt meg az előírásoknak – mutatott rá Domokos László. Elmondta azt is, hogy a jelentések megállapításaiból kiindulva az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg, ezek alapján pedig az egyetemeknek intézkedési tervet kellett készíteniük.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is vizsgálódik az ÁSZ Fotó: MTI/Kallos Bea

– A tervek végrehajtását 2018-ban úgynevezett utóellenőrzéssel értékelte az ÁSZ. Az akkori eredmények azt mutatták, hogy a művészeti egyetemek továbbra sem járultak hozzá a szabályszerű közpénzfelhasználáshoz – mondta az elnök. Hozzátette: az intézkedési tervben meghatározott feladatok közül ugyanis határidőben az SZFE 38-ból négyet hajtott végre, a MOME 16-ból ötöt, az LFZE 36-ból kilencet, a táncművészeti intézmény 13-ból hármat, az MKE pedig 12-ből egyet sem.

– Az utóellenőrzések lesújtó tapasztalatai miatt az ÁSZ újabb ellenőrzéseket is indított a művészeti egyetemeken – fogalmazott az ÁSZ vezetője, majd hozzátette: a legfrissebb tapasztalatok azt mutatják, hogy továbbra is súlyos gazdálkodási rendezetlenség uralkodik a művészeti egyetemek pénzügyeiben.

– Mindezek miatt úgy vélem – folytatta a számvevőszék vezetője –, hogy a pénzügyi és a vagyongazdálkodás szempontjai alapján indokolt és észszerű megoldás lehet az öt művészeti egyetem összevonása. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az integrációt olyan módon érdemes megvalósítani, hogy az ne érintse az oktatásszakmai szempontokat. Ezt az ÁSZ egyébként nem is vizsgálta. A most önálló intézmények egy egyetem különálló karaiként működhetnének tovább.

– Egy nagyobb művészeti egyetemnek egyébként a nemzetközi térben is nagyobb súlya lehet, ami a végzett diákoknak kifejezett előnyöket hozhat – vetette fel Domokos. Szerinte az egyetemek integrációjának eredménye a szabályszerű és hatékony közpénzfelhasználás mellett az átláthatóság és az elszámoltathatóság lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.