Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Népszerű befektetés a fővárosi lakás

A Duna House adatai alapján az elmúlt két hónapban a befektetési célú vásárlók aránya átlépte az ötven százalékot a budapesti ingatlanpiacon.

Horváth Éva
2019. 02. 09. 10:36
Bankválasztás előtt érdemes összevetni az ajánlatokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna House adatai alapján az elmúlt két hónapban a befektetési célú vásárlók aránya átlépte az ötven százalékot a budapesti ingatlanpiacon. A vásárlók általában az 50-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, amelyek ára 36-40 millió forint. A befektetésként vásárolt ingatlanok a bérleti piacra vannak élénkítő hatással, a vásárlás után szinte azonnal megjelennek a kínálati piacon – hívta fel a figyelmet az ingatlanszolgáltató csoport.

A módszer lényegét tekintve a Duna House minden általa közvetített tranz­akció után rögzíti az eladók és vevők motivációit, amelynek alapján – rövidebb vagy középtávra – visszatekintő adatsorokkal rendelkezik. Ezekből jól látszik, hogy a befektetési célú vásárlás az elmúlt két évben 35 és 45 százalék részarányt tett ki a fővárosi ingatlanpiacon, amely azonban tavaly decemberben és idén januárban is egyre jelentősebben növekedett.

2018 decemberében 53, 2019 januárjában pedig már 54 százalékra rúgott a befektetők aránya a főváros egészét tekintve. A második legnépszerűbb vásárlási szándék 20-25 százalék aránnyal az elsőlakás-vásárlás. Ezekben az esetekben jellemzően méretében kisebb, árában kedvezőbb ingatlanokat keresnek a vevők a piacon.

– A befektetési célú ingatlanvásárlókat többféle ok vezérelheti. Az ingatlanárak további emelkedésében bízó, így kifejezetten üzleti haszonszerzés miatt vásárlók mellett sokak például most még a családdal élő gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani egy később önálló családalapításhoz szükséges ingatlannal, amelyet addig is a bérleti piacon akár 5-6 százalékos hozammal tudnak hasznosítani – vélekedik Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.– A jelenlegi gazdasági és ingatlanpiaci környezetben még mindig megéri ingatlant vásárolni, így jelentős csökkenést nem várunk ebben a mutatóban az idei évben.

Bankválasztás előtt érdemes összevetni az ajánlatokat
Fotó: Havran Zoltán

Az ingatlanpiaci szakértők prognózisára rímel a hazai bankok lakáshitelezési politikája, amelynek fő jellemzője, hogy a biztonságos, hosszú kamatperiódusú hitelek a legtöbb banknál továbbra is igen kedvező kamatozással érhetők el, azonban több intézménynél is tapasztalható néhány százalékpontos emelés – áll a a Bank360 legfrissebb összeállításában. A hitelkiválasztást nem szabad tehát elsietni és érdemes hitelkalkulátorral előbb megvizsgálni, hogy milyen ajánlatok közül választhatunk a piacon.

A Bank360 friss lakáshitel áttekintése szerint változás volt az Erste Bank kölcsöneinél: ötéves kamatperiódusnál 4,99 millió forintig egységesen 5,59 százalék a kamat, ötmillió forint feletti hitelösszegekre azonban 0,12 százalékponttal alacsonyabb kamattal számolhatunk.

Tízéves kamatperiódusnál hitelösszegtől függetlenül 6,14 százalék lett a kamat. Fix15 elnevezésű hitelénél már 6,85 százalékkal számol a bank. A hitelre kamatkedvezményt is kaphatunk, minél nagyobb összeget veszünk fel, annál nagyobb mértékűt, maximum 1,6 százalékig.

A Gránit Bank a három hónapos referencia­kamaton módosított lefelé: 0,19 százalékról 0,13 százalékra. Szintén a három hónapos referenciakamat változott az OTP Banknál: 0,13 százalékról 0,15 százalékra emelkedett.

Az UniCredit Bank is hozzányúlt a hitelekhez: a 12 havi referenciakamat 0,5-re, az ötéves 5,49-re, a tízéves 5,55 százalékra emelkedett. A szabad felhasználású hiteleknél az ötéves kamatperiódusnál a kamat 6,49 százalékra, míg a tízévesnél 6,55 százalékra kúszott fel. A Stabil kamat hitelnél a 6-8 éves kamatperiódus választása esetén öt százalékra, a 9-10 évesnél 5,4 százalékra, a 11-13 éves választása esetén 5,85 százalékra, a 14-15 éves kamatperiódusnál 6,65 százalékra, míg a 16-18 évesnél 6,9 százalékra nőttek a kamatok.

A Raiffeisen Bank a munkabér-jóváírás utáni kamatkedvezményt 0,05 százalékkal, a magas hitelösszeg utáni kedvezményt pedig 0,1 százalékkal srófolta feljebb.

A CIB Banknál 0,5 százalékra emelkedett a 12 hónapos referenciakamat. Csökkent viszont a CIB5 szabad felhasználású hitelének kamata 6,48 százalékra, a CIB10 szabad felhasználású kölcsöné pedig 7,25 százalékra. Mindemellett az elérhető kamatkedvezményeit is apasztotta a bank. Az MKB Banknál emelkedett az ötéves kamatperiódusú hitel kamatfelára, 5,45 százalékra.

Tízéves kamatperiódusnál a jövedelemhez köthető kamatkedvezményes kamatok viszont 4,79 százalékra (300 ezer forint nettó igazolt jövedelemtől) és 4,53 százalékra (450 ezer forint igazolt havi nettó jövedelemtől) csökkentek. Mérséklődtek továbbá a hitelkiváltás céljával felvehető hitelek kamatai is: itt 0,2-0,5 százalék közötti esés volt.

A K&H Bank 3 hónapos referenciakamata 0,15 százalékra, míg a 12 hónapos 0,5 százalékra emelkedett. A tízéves MFL hitelénél csökkentett a Budapest Bank 6,52-ről 6,29 százalékra, míg a Sberbanknál szintén a 12 hónapos referenciakamat emelkedett 0,5 százalékra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.