Fókuszban a transzferár

Idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az úgynevezett kapcsolt hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.

Magyar Nemzet
2019. 03. 21. 14:42
Wide Angle View Of Busy Design Office With Workers At Desks
Az egymás közötti ügyleteket vizsgálják az adóellenőrök Fotó: Mark Bowden Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló – úgynevezett kapcsolt – hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban. – Az ellenőrzések során elsősorban azt fogják vizsgálni, hogy a cégek egymás közötti ügyleteikben (kereskedelem, szolgáltatások vagy kölcsönök biztosítása, adásvétel) alkalmazott árak, vagyis a transzferárak megfelelnek-e a szokásos piaci áraknak, vagy esetleg alkalmasak lehetnek az adóelkerülésre – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Ez a terület hangsúlyosan szerepel a NAV ellenőrzési irányelveiben, és az erősödő ellenőrzési fókusz megfelel az OECD elvárásainak is. A szigorú hazai transzferárazási szabályok alkalmazásának vizsgálata eddig is nagy figyelmet kapott, és a magas bírságok miatt eleve nagy kockázatot jelentett. Mostanra azonban a nemzetközi információcsere és az immár egy éve bevezetett háromszintű transzferár-nyilvántartási szabályok, és az ezek részét képező új országjelentések miatt nagyon sok részletes adat áll a hatóságok rendelkezésére, amelyeket spe­ciális szoftverek segítségével elemeznek. Így könnyen kiválaszthatók a kockázatos vállalkozások.

Az egymás közötti ügyleteket vizsgálják az adóellenőrök
Fotó: 123RF

A nemzetközi adatgyűjtés mellett a hazai információgyűjtés is intenzíven folyik. Fotiadi Ágnes, a Leitner­Leitner transzferárüzletágának vezetője elmondta, hogy egyre több ügyfél kér segítséget az adóhatóság által igényelt transzferárazásra vonatkozó táblázatok kitöltésében. Ezekben a cégeknek fel kell sorolniuk a kapcsolt vállalkozásaikat, az összes velük folytatott ügyletet, az alkalmazott szokásos ­piaci árat, ártartományt és ezek megállapítási módszerét, valamint az adóalapot módosító tételeket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.