Idei csúcson az olajárak

Venezuela gazdasági válsága, valamint az Egyesült Államok Irán elleni szankciója nagymértékű instabilitást jelent a nemzetközi nyersolajpiacon. E tényezők pontos hatásának felméréséig az OPEC nem is dönt arról, milyen irányban szabályozza a kitermelést.

2019. 03. 21. 15:18
A worker prepares to label barrels of lubricant oil at the state oil company Pertamina's lubricant production facility in Cilacap, Central Java
Az OPEC+ csoport jelenleg napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését Fotó: Antara Foto Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi kereskedésben is az egy nappal korábban elért csúcsa közelében jegyezték a New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajtát. Az árfolyamnyitás utáni csökkenést követően az ár később ismét átlépte a hordónkénti hatvan dollárt. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése elérte a 68 dollárt.

A hét eleji kiugró számok oka az, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) törölte áprilisra beütemezett ülését, ezzel tulajdonképpen júniusig meghosszabbítva az év eleje óta érvényes kitermelésszabályozási intézkedést. A termelés növelésének visszafogásában nem OPEC-tag olajországok is részt vesznek. Az OPEC+ csoport jelenleg együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését az olajpiac, illetve az árak stabilitásának érdekében. Tavaly ősszel ugyanis meredek csökkenésre váltott a kőolaj világpiaci árának addig emelkedő trendje a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése miatt – jegyezte meg a távirati iroda.

Az áprilisi ülés elhalasztását azzal indokolta a szervezet bizottsága, hogy a piaci szereplők júniusra tudják felmérni az Iránra kivetett amerikai szankciók, valamint a venezuelai helyzet hatását.

Az OPEC+ csoport jelenleg napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését
Fotó: Reuters

– Az olajpiac legnagyobb kockázatát jelenleg a gazdasági és politikai válságba került Venezuela jelenti, emellett az Irán elleni megszorítások is komoly hatással lehetnek a kőolaj piaci árára – mondta a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára a köztelevízió műsorán. Grád Ottó hozzátette, hogy a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező dél-amerikai ország jelentős olajexportőr, elsősorban az Egyesült Államok felé. Ha Venezuela visszatér a válság előtti termelői szintjéhez, akkor azokból az alternatív, többletet adó termelési forrásokból kell visszavenni, amelyek jelenleg biztosítják az olajpia­ci egyensúlyt – jelezte a főtitkár, célozva az észak-amerikai palaolajmezők termelésének közelmúltbéli fellendülésére.

A piac kiegyensúlyozása nem lesz egyszerű feladat, a 2017-ben először életbe lépett termelés-visszafogási intézkedésekkel csak átmeneti sikereket értek el az olajországok. Az OPEC+ a világ kőolajtermelésének nagyjából a felét adja, a bő két évvel ezelőtti január­tól pedig pedig együttesen napi 1,8 millió hordóval fogták vissza a felhozatalt fél éven keresztül. Az intézkedést több alkalommal meghosszabbították, majd tavaly júliustól – a piaci hiány kialakulásától tartva – nagyjából napi egymillió hordóval növelték kitermelésüket, vagyis enyhítettek az önkorlátozáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.