Az országimázst rombolják a feketéző idegenvezetők

A turizmus felfutásával elszaporodtak az illegális szolgáltatások is. Régi probléma, ám újabban ismét nagy felháborodást kelt szakmai körökben, hogy egyes esetekben jogosulatlanul, engedély és megfelelő képzettség nélkül kísérgetnek turistacsoportokat a magukat idegenvezetőnek beállító személyek — ők sok esetben a turistacsoportok képzetlen kísérői vagy az utazókat szállító autóbuszok sofőrjei. Jogi megoldást sürgetnek a szakszövetségek.

2019. 04. 06. 12:31
null
lehet tudni, mennyire képzett a csoportot kalauzoló személy (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feketéznek, azaz illegális tevékenységet folytatnak azok, akik úgy kísérgetnek turistacsoportokat magyarországi látogatásuk során, hogy arra a fővárosi kormányhivataltól nem kaptak jogosultságot jelentő engedélyt. A „fusizást” a jogszabályi hézagok teszik lehetővé: például a külföldi utaskísérők számára is elegendő, hogy kérvényezzék a hazájukban megszerzett engedély honosítását, mivel az előírások Európán belüli, határon átnyúló szolgáltatásként kezelik az idegenvezetést, de már igazolvány kiállítását sem teszik szükségessé.

Így akinek a saját országában van engedélye, bármilyen vizsga nélkül egész Magyarországon vezethet csoportot. Márpedig a ­piaci szakértők szerint a nem ­kellően felkészült idegenvezetés az országimázst is rombolhatja, mivel az adott országban szakmai vizsgával jogosultságot szerző szakmabeli tudásának része a művészettörténet, a történelem, a néprajz, a népzene, illetve ismeri az adott ország hétköznapi életét, a városokat, a hasznos útvonalakat.

– A turisták számának emelkedésével egyre tarthatatlanabb a jogosulatlan idegenvezetés. A Hősök terén, a budai Várban vagy más frekventált helyeken gyakran lehet külföldi turistákkal talál­kozni, akikkel a saját csoportvezetőjük ismerteti Budapest nevezetessé­geit, történelmét, vagy ajánl már rég nem létező éttermeket – fejtette ki a távirati irodának Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke.

Mint mondta, nagy probléma, hogy az új szabálysértési törvényben már nem is szerepel a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység, így nincs kellő visszatartó erő. Egy másik jogszabály értelmében mindössze ötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható a feketézés, miközben Bécsben és Macedóniában is ezer euró a legalacsonyabb büntetési tétele az engedély nélküli vendégkalauzolásnak. A szakmai szövetség szerint a helyzet megoldására új jogszabály megalkotása volna kívánatos, illetve hogy azonnali pénzbírsággal, szigorúbban szankcionálják a törvénytelen gyakorlatot. Emellett rendszeres ellenőrzésekre, fényképes, akár QR-kóddal ellátott igazolvány bevezetésére volna szükség.

lehet tudni, mennyire képzett a csoportot kalauzoló személy (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

Európában a jogosulatlan idegenvezetésért kiszabható bírság 1000 és 5000 euró között van, Spanyolországban hatezer és hatvanezer euró közé esik a büntetés összege. Bécs történelmi belvárosába csak akkor hajthatnak be a turistabuszok, ha azokon van helyi idegenvezető. Görögországban, ha valakit három alkalommal is jogosulatlan tevékenységen kapnak a hatóságok, akkor a személy és az őt küldő iroda is hároméves eltiltást kap – erről Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének tiszteletbeli elnöke beszélt. Közölte: itthon nincs pontos adat arról, hogy hány aktív idegenvezető dolgozik az országban, csak arról, hányan végezték el az idegenvezetői tanfolyamot. Az elmúlt harminc évben több mint tízezer engedélyt adtak ki, azonban a becslések szerint alig néhány ezren végeznek idegenvezetést.

Kínaiak nyitják újra a Hotel Balatont

Kínai befektetők vásárolták meg és alakítják 64 szobás, négycsillagos szállodává az egykori Hotel Balatont Zalaegerszegen; az egymilliárd forintos, magántőkéből megvalósuló beruházás őszre készül el – közölte a város polgármestere. A fideszes Ba­laicz Zoltán felidézte: a belvárosban található szálloda 1981-ben nyitotta meg a kapuit. A mindvégig magánkézben lévő komplexumot tulajdonló cégcsoporttól a hotel 2010-ben egy bankhoz került, azóta zárva van, tavalyelőtt pedig egy kínai család vásárolta meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.