Duplázódhat a háztartásoknál lévő állampapírvagyon

Évente akár ezermilliárd forintos növekedést remél a gazdasági kormányzat a lakossági állampapír-állományban. Az átalakuló termékpaletta egyszerűbb lesz, a háztartási befektetők a piacon elérhető alacsony hozamszinthez képest nagyon vonzó hozamokkal számolhatnak. Ezzel is csökkenhet az államadósságban a devizahányad, ami egyúttal a stabilitási kockázatok mérséklődését is jelenti.

Rácz Gergő
2019. 04. 09. 7:34
null
Félévente növekvő kamattal lesz elérhető az új termék Fotó: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piacvezető terméknek szánja a gazdasági kormányzat a hamarosan elérhető új lakossági állampapírt, ami vonzó befektetést jelent a háztartásoknak, egyúttal tovább mérsékli a devizakitettséget az államadósságon belül. Egy tegnapi háttérbeszélgetésen Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára és Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kifejtette, hogy júniustól egy új, ötéves futamidejű, az eddigieknél is vonzóbb, lakossági megtakarítókat célzó termékkel áll elő az állam.

Az új állampapír – a nevét még nem kívánták elárulni – félévenként növekvő kamattal lesz elérhető. Fél év után három és fél, a teljes ötéves futamidőre hatszázalékos kamatot fizet.

Félévente növekvő kamattal lesz elérhető az új termék
Fotó: Mediaworks

Kérdésünkre Barcza György elmondta, az állampapíroknak nem lesz másodpiacuk, intézményi befektetőknek nem lesz elérhető a termék. Ez azért érzékeny téma, mivel a piacon lévő lakossági állampapír-állomány számottevő része nem a célzott lakossági, hanem intézményi szereplőknél van, akik érthető módon kihasználják az állam által kínált vonzó hozamokat.

Ezen a téren az ÁKK már hozott korlátozó intézkedéseket.

Az államnak változatlanul célja, hogy minél nagyobb szerepet játsszanak a belföldi szereplők – ezen belül is a lakossági megtakarítók – az állam finanszírozásában. Barcza elmondása szerint az összesített lakossági állománybővülés lassulásában egyebek mellett az játszik szerepet, hogy lejárnak a papírok, ugyanakkor a háztartási kereslet töretlen.

A PM által kiadott adatok szerint az elmúlt hét év során az új lakossági megtakarítások több mint negyven százaléka állampapírba került, a háztartásoknál van immár a teljes állomány ötöde.

Jelenleg hatezer milliárd forint körüli a lakosságnál levő állampapír értéke. Barcza szerint nem kell azzal számolni, hogy az igények mérséklődnének, inkább az a kérdés, hogy az új, az eddigiekhez képest még vonzóbb feltételekkel adott termékeknél mennyiben fokozható az igény.

Az ÁKK jelenleg évi 800-1000 milliárd forintos állománybővüléssel számol, Barcza szerint ez az állampapír futamidejéhez szabott ötéves terv is. A cél ennek megfelelően, hogy a duplájára nőjön a lakossági állampapírvagyon.

Gion Gábor szerint az új terméket szánja a PM a legkeresettebb lakossági állampapírnak, amit egyszerűen, az államkincstáron vagy a postán keresztül is könnyen meg lehet venni, valamint a kereskedelmi bankok is részt vesznek az értékesítésben.

Ezzel a várakozások szerint tovább csökken a jelenleg húsz százalék körüli devizahányad az államadósságban, ami egyúttal tovább mérsékli a gazdaság sebezhetőségét.

Egyúttal az ÁKK a meglévő kínálatát is újragondolja. Barcza elmondta, azokat az állampapírokat, amelyekre csekély a kereslet, kivezetik. Ez reagálás is arra a tényre, hogy az ÁKK-hoz érkező visszajelzések szerint sokaknak nem kellően áttekinthető az állampapír-paletta, túl bonyolult a feltételrendszer.

Az adósságkezelő már korábban is lépett a lakossági termékek átnevezésével a közérthetőség irányába, az új állampapír a tervek szerint ennél is átláthatóbb feltételeket vezet be.

Rákérdeztünk, hogy a napokban tapasztalt forintgyengülésnek milyen hatása lehet a költségvetésre, illetve hogy a magasabb euróárfolyam felülírhat­ja-e a korábban megfogalmazott kibocsátási elképzeléseket.

Gion Gábor szerint nincsenek ilyen tervek, és Barcza György is úgy nyilatkozott, hogy továbbra sincs tervbe véve devizakibocsátás.

Mint elmondták, mostanra annyira alacsonyra csökkent a devizahányad az államadósságban, hogy az árfolyamkilengés már nem jelent stabilitási kockázatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.