Eleonóra 2024. február 21.
logo

Felkészülünk a válságra

Rácz Gergő
2019.04.02. 07:41
Felkészülünk a válságra

Sok jel utal rá, hogy az év végén érzékelhető lassulás lesz a világgazdaságban, így legfontosabb piacainkon is, amire készülnie kell a kormányzatnak. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint több intézkedés születik majd a rendelésállomány várható visszaesésének ellensúlyozására. Mindez azonban kedvező helyzetben történik, lévén tavaly tovább mérséklődött az államadósság a fegyelmezett költségvetési politika eredményeként.

A magyar gazdaság jelentős mértékben függ az Európai Unió piacaitól, így érdemes felkészülni arra az eshetőségre, hogy ezekben az országokban záros időn belül lassulás lesz, ami a rendelések visszaesésében is megmutatkozik – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter (képünkön).

Mint azt lapunk kérdésére kifejtette, a legtöbb nemzetközi szervezet, mint a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság vagy az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank is azzal számol, hogy év végére, 2020 elejére visszaesés lehet az eurózóna, ezen belül a számunkra különösen fontos német növekedésben. Varga Mihály kiemelte, hogy 300 milliárd forint tartalékkal rendelkezik jelenleg a költségvetés, és a kormányzat több olyan intézkedésen dolgozik, amelyekkel belső erőből ellensúlyozni lehet a rendelésállomány esetleges visszaesését.

Fotó: Kormány.hu

A Pénzügyminisztérium (PM) tegnap ismertette az uniónak is megküldött hiány- és adósságstatisztikáit. Ezek alapján a gazdaság egyre jobb teljesítményének és a felelős költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,4 százalékról 70,8 százalékára csökkent, miközben a költségvetés hiánya a tervezett 2,4 százalék helyett 2,2 százalékon alakult tavaly.

Varga Mihály szerint ez azért is fontos, mivel 2018 választási év volt, és a múltban ilyenkor tipikusan megszaladtak az állami költések. Az esetleges gazdasági lassulásra való felkészülés jegyében ennél is alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánnyal készül a gazdasági kormányzat az idei évre, miközben év végére a tervek szerint az államadósság 70 százalék alá csökkenhet. A pénzügyminiszter szerint a fegyelmezett költségkezelés lehetővé teszi, hogy a gazdasági kormányzat szükség esetén több területen is beavatkozhasson, ha azt a folyamatok indokolnák.

Banai Péter Benő, a PM államtitkára azt mondta, 2010 óta mintegy tíz százalékponttal csökkent a magyar államadósság. Akkor a magyar adósságszint tíz százalékponttal az uniós átlag felett volt, mostanra fordult a helyzet, és tíz százalékkal az átlag alatt vagyunk. A tíz évre vetített eredmény a PM szerint az ötödik legnagyobb mértékű adósságcsökkentés az unióban. A GDP 3 százalékában meghatározott tűréshatárról Banai megjegyezte, az államháztartási hiány az éves hiánycélokkal összhangban most már rendre a kritérium alatt teljesül. Magyarország 2013-ban került ki az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alól, ­2004-es uniós csatlakozásunk óta ugyanis lényegében folyamatosan magasabb volt a költségvetési hiány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.